Filip Naudts: fotograaf speelt paparazzo

Paparazzo The making of (c) Filip Naudts ZNORVandaag voorgesteld aan de pers, en vanaf donderdag te begluren door het grote publiek: Paparazzo, de nieuwe fotoreeks van Filip Naudts, zes jaar na zijn La clé du boudoir. De naam verraadt het thema: Naudts speelt een paparazzo, die bij bekende Vlaamse vrouwen binnenkijkt, van aan de overkant, en dat met zijn camera vastlegt. De beelden zijn mooi, maar ook intiem, en wat spannend. Al is het meer dan dat. Wie goed kijkt ziet vreemde details, meer scherpte en licht dan we op een wazige telelensfoto gewoon zijn. En de relativerende knipoog is nooit ver weg.

Die details tonen de vakman, want Filip Naudts speelt alleen maar paparazzo, deze reeks pakte hij aan als een ervaren fotograaf, met veel voorbereiding. Voor elke foto trok hij ettelijke uren uit, legde de huisgevels en de bekende vrouwen apart op beeld vast, om ze nadien naadloos in elkaar te verweven. Een keer keerde hij zelfs terug om een nat terras in droge toestand te fotograferen, en dat dan te gebruiken. Geert Stadeus, hoofdredacteur van Snoecks daarover: “Ik vind dat perfect kunnen, die ingrepen achteraf, dat is een deel van de job. Honderden jaren geleden deden schilders dat ook, regen niét op het doek zetten, waarom zou een fotograaf dat niet mogen dan? En Filip doet dat schitterend, de combinatie van die gebouwen bij nacht en de scherpe taferelen binnen, met een kleurenspel waar je nooit genoeg van krijgt”. Filip Naudts voegt daaraan toe: “Ik heb veel bewondering voor collega’s die de lelijkheid en de verloedering van een maatschappij in beeld brengen. Maar ik haal het meest voldoening uit het zoeken van een tegengewicht, door positieve vibes te creëren. Daar hoort het composeren van een esthetisch perfect afgewerkt geheel zeker bij.”

Deze bekende paparazzo-prooien lieten zich vrijwillig schieten bij nacht: Allison Scott, Amaryllis Uitterlinden, Brigitta Callens, Charlotte Leysen, Clara Cleymans, Darya Gantura, Eline De Munck, Ella-June Henrard, Erika Van Tielen, Filip Naudts zelf, Isolde Lasoen, Jan Schepens, Katja Retsin, Lesley-Ann Poppe, Lien Van de Kelder, Lize Feryn, Marieke Dilles, Moora Vander Veken, Sean Dhondt, Slongs Dievanongs, Sylvia Van Driessche, Vienna Geelen en Zohra.

De expo Paparazzo loopt van donderdag 30 juli tot en met dinsdag 11 augustus in Galerie Van Campen & Rochtus, Dumortierlaan 85 in Knokke. De werken zijn afgedrukt op Hahnemühle fine art papier  – museumkwaliteit zeg maar – met diasecafwerking en zijn van u vanaf 920 euro voor het kleinste formaat. Wie dat te veel vindt: er verscheen net een gelijknamig boek bij Stichting Kunstboek. Dat hebt u al voor 18,95 euro, en zo hebt u meteen de volledige reeks.

Foto’s ©Filip Naudts

 

Paparazzo Amaryllis Uitterlinden (c) Filip Naudts ZNOR

Paparazzo Amaryllis Uitterlinden b (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

 

 

 

Paparazzo Charlotte Leysen (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

Paparazzo Charlotte Leysen b (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

Paparazzo Clara Cleymans (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

Paparazzo Clara Cleymans b (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

Paparazzo Isolde Lasoen (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

Paparazzo Isolde Lasoen b (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

 

 

Paparazzo Katja Retsin Jan Schepens (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

Paparazzo Katja Retsin Jan Schepens b (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

Paparazzo Lien Van de Kelder (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

Paparazzo Lien Van de Kelder b (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

Paparazzo Lize Feryn (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

Paparazzo Lize Feryn b (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

 

Paparazzo Marieke Dilles (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

Paparazzo Marieke Dilles b (c) Filip Naudts ZNOR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paparazzo Moora Vander Veken (c) Filip Naudts ZNOR

 

Paparazzo Moora Vander Veken b (c) Filip Naudts ZNOR

 

 


door