Housemartin: de mooie Moleskine van bij ons

Housemartin ZNOR!Achteraan in de Moleskine notitie- en schetsboekjes zit een foldertje met ‘The history of a legendary notebook‘.  Waarin ze vertellen dat ze 200 jaar bestaan, en dat artiesten als Van Gogh en Matisse er zo graag mee werkten. Marketingblabla, want het merk bestaat nog maar sinds 1997. Bij Moleskine geven ze het ook toe: ‘een leugentje om bestwil’ heet het daar.

Doe ons dan maar de nieuwe Gentse notitieboekjes van Housemartin. Die zijn zo eerlijk als wat: lokale productie, met FSC-papier, en zo weinig mogelijk transport, geen assemblage in China bijvoorbeeld. Ze worden afgewerkt in Nederland, daar hebben ze een gepatenteerde techniek om ze bijeen te houden zonder de rug te moeten lijmen, zodat die niet loskomt, wat bij andere boekjes wel eens gebeurt. En in de schriftjes van Housemartin zit meer geschiedenis dan in die van Moleskine: ze halen het beste papier bij Fedrigoni, een bedrijf dat al driehonderd (!) jaar bestaat.

Te personaliseren van A tot Z

Maar de cahiers van Housemartin hebben een nog veel grotere troef, een unieke vondst. Op de cover van elk boekje staat een geperforeerde letter. Zo zijn er 26 verschillende schriftjes, met telkens een cover die qua kleur knap contrasteert met het binnenwerk. Mooi, maar ook makkelijk, die letters: je kan bijvoorbeeld de ‘K’ voorbehouden voor bedenkingen over de kinderen, de ‘B’ voor de boeken die je nog wil lezen, de ‘P’ voor privézaken, de ‘I’ voor ideeën. Of op ons bureau: de ‘Z’ voor toekomstige ZNOR-artikels. En je kan met enkele boekjes ook een naam of woord vormen, leuk als cadeau.

Kind van een uitstekende typograaf

Ze zien er goed uit, het is fijn om ze aan te raken en te doorbladeren, dit is een topproduct van bij ons. Bedacht en met veel geduld op de wereld gezet door typograaf Kris Demey. In zijn woorden vele keren bescheidener dan de verhalen van Moleskine. En in zijn werk een aimabele perfectionist. Voor wie de man niet kent: deze graficus ontwierp onder andere al 750 boekencovers, bijvoorbeeld die van Herman Brusselmans. De ‘Pesonalife’-boekjes van Housemartin is zijn eerste grote ‘eigen’ project. En wat voor een, klasse.

De schriftjes van Housemartin zijn 10 x 15 cm groot, 72 pagina’s dik en zijn van u voor 7,95 euro per stuk. In de winkel zijn er 26 verschillende te koop, telkens met een andere letter van het alfabet. Voor bedrijven maken ze ook speciale edities op maat, in andere kleuren bijvoorbeeld. De consumentenserie is bijvoorbeeld te vinden bij Rewind Ecodesign, ’t Stad Leest en School of Life in Antwerpen, Paard van Troje en Huiszwaluw in Gent, Maurice & Mariëtte in Oostakker, Theoria en HUS by Papago in Kortrijk en ook al op enkele plaatsen in het buitenland, tot in Finland toe.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 

 

 


door