Milaan: de selectie van Design Vlaanderen

Kwintessens, het design- en modeblad van Design Vlaanderen heeft een nadeel. En dat is: het verschijnt maar om de drie maanden. En dus komen reportages vaak laat. Zoals die over het Salone del Mobile in Milaan in het pas verschenen nummer, met de hoogtepunten van de expo daar. Maar dat nadeel is tegelijk een voordeel. Het is interessant eens terug te kijken wanneer het stof – en het feestgedruis – is gaan liggen. Op dat moment komen de écht sterke ontwerpen nog duidelijker aan de oppervlakte.

Daarom is het overzicht van de beste ontwerpen van de voorbije Milan Design Week in de laatste Kwintessens zo boeiend. De terugblik is een selectie van de beste Belgen, de beste internationale toppers, het meest opvallende jonge talent, enzovoort. Een soort samenvatting met de meest markante objecten en ideeën van de voorbije editie. Hieronder geven we u de Belgische toppers zoals verschenen in Kwintessens. Voor de andere categorieën kan u in het blad zelf terecht, te koop in een aantal boekhandels voor 7 euro of via een jaarabonnement.

 

Milan Design Week Maniera 03 Richard Venlet ZNORMANIERA geeft meubeledities van architecten en kunstenaars uit. Richard Venlet inspireert zich voor MANIERA 03 op Hôtel Wolfers in Brussel. Het dagbed heeft de plattegrond van het gebouw op menselijke schaal. Het meubel zweeft als een platform boven de vloer. Met het schapenvel ontstaat een intimiteit, een comfortzone om te rusten of na te denken.

 

 

 

 

 

 

 

Milan Design Week Lust Chair MDF Italia ZNORXavier Lust ontwierp voor MDF Italia de Lust Chair, een stoel die de vorm van het menselijke lichaam volgt, waarbij het centrale element de wervelkolom is. Met zijn wijde rug geeft de stoel voldoende steun. De stoel werd vervaardigd in Dulver, een uiterst licht composietmateriaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Milan Design Week Oskar Vincent Van Duysen B&B Italia ZNORDe tafel Oskar van Vincent Van Duysen voor B&B Italia is een spel van verhoudingen van volumes en materialen. Het blad, in glas, marmer of hout, lijkt te zweven boven het onderstel. De poten zijn naturel of gelakt, bijeengehouden door een stalen frame. De tafel is verkrijgbaar in drie maten.

 

 

 

 

Milan Design Week Woof and Warp Maarten De Ceulaer Moroso ZNORDe naam Woof and Warp – de vertaling van ‘schering en inslag’ – refereert aan de weeftechniek. Dit kamerscherm, ontworpen door Maarten De Ceulaer voor Moroso, is gemaakt uit lichte massieve houtplaten, gevuld met schuim en bekleed met textiel. Zijn inspiratie haalde hij bij de jakobsladder.

 

 

 

Milan Design Week Castor Sofa Karimoku ZNORDe CASTOR SOFA, een compacte tweezit en een armzetel, vervolledigt de CASTOR-familie die al bestond uit stoelen, krukjes en een bank. De zetels zijn ontworpen door BIG-GAME voor Karimoku New Standard en refereren aan Le Corbusiers Grand Confort: elegantie en functionaliteit in combinatie met zitcomfort. Alle onderdelen zijn ambachtelijk tot in het detail uitgewerkt, volledig in de traditie van Karimoku.

 

 

Milan Design Week Bundle Extremis ZNORBundle, een combinatie van een zit- en schommelbank, werd ontworpen door Lionel Doyen voor Extremis. De structuur doet denken aan takken die je sprokkelt in het bos. De banden zijn samengebonden met padvinderstechnieken. Diezelfde banden houden het geheel ook omhoog en dienen zo als rugleuning. Bundle heeft een frame met poedercoating dat beschikbaar is in diverse kleuren, zowel in de zitbank- als in de schommelversie.

 

 

 

Milan Design Week Instruments Vaeder Gerd Couckhuyt Modular Lighting ZNORGerd Couckhuyt ontwierp voor Modular Lighting Instruments Vaeder. De naam van de lamp is afgeleid van het Engelse ‘evade’. De lamp heeft een honingraatstructuur en een dunne diffuser die zorgt voor minder verblindend licht. De gebruikte ledlamp is uiterst energiezuinig. Vaeder is geschikt voor zowel grote kantoren als het bureau thuis.

 

 

 

Milan Design Week Kinetura Xaveer Claerhout ZNORKinetura werd een aantal jaren geleden als een speciale lijn bij TAL uitgebracht. Op Euroluce werd Kinetura gelanceerd als zelfstandig merk, nog steeds met ontwerper Xaveer Claerhout als drijvende kracht. Kinetura kenmerkt zich door transformerende verlichting. Neem nu de lamp Cordoba, die opengaat als je ze aansteekt. De intensiteit van de lichtbron en de mate van transformatie bepaal je zelf.

 

 

 

 

 

 

 

Milan Design Week Dift A Belgian Village ZNORDIFT organiseerde in Ventura Lambrate A Belgian Village, met projecten van heel wat jonge Vlaamse ontwerpers en ook een selectie uit De Invasie. Het Belgische dorp was een knipoog naar onze typische koterijen. Je kon er de openluchttentoonstelling bezoeken of blijven plakken voor plant-based festival food en fine dining. Daarnaast organiseerde Design Vlaanderen er twee ontbijten met presentaties van tien Vlaamse ontwerpers.

 

 

 

Milan Design Week Inlay Benjamin Hubert Indera ZNORInlay omvat modulaire rug-, arm- en zitmodules in diverse afmetingen waarmee je oneindig kunt variëren. Benjamin Hubert hanteert voor deze sofa een modernistische, architecturale vormgeving die perfect tot zijn recht komt in de innovatieve naaddetails, met geïntegreerde aluminium poten. Verkrijgbaar bij Indera in een strakke projectversie en in een meer nonchalante, chique versie met losse kussens.

 

 

 


door