Onderwatersprookjes in nieuwe Snoecks Gallery

Dat het jaarboek Snoecks al langer een staalkaart van hedendaagse fotografie wil bieden, is bekend. Nu verkent hoofdredacteur Geert Stadeus nieuwe horizonten en is hij in hartje Brussel met een volwaardige fotogalerie gestart. In Snoecks Gallery wil hij zijn beeldkeuzes nog dichter bij het publiek brengen.

Sinds Geert Stadeus in 2003 als hoofdredacteur aan het roer kwam te staan, kende het Jaarboek Snoecks subtiele metamorfoses. Bijna jaarlijks voert hij lichte koerswijzigingen door in een uitgave die als salontafelboek en als eindejaarsgeschenk nog steeds hoge toppen scheert. Natuurlijk behoudt naaktfotografie een groot aandeel in deze kloeke boekglossy. Maar Stadeus kiest al lang niet meer voor de gepolijste en glimmende erotica waar Snoecks te zeer mee geassocieerd werd. In Snoecks vind je tegenwoordig vaak fotografen op de rand van de doorbraak én nieuwlichters, maar ook Magnum en de grote fotobureau’s krijgen hun plek. Een vleug provocatie en controverse wordt evenmin geschuwd. Als gedreven afschuimer van fotobeurzen als Paris Photo houdt Stadeus de vinger aan de pols van wat er beweegt in de internationale fotografiewereld. Zo rijpte het idee om als verlengstuk van het jaarboek ook een eigen fotogalerie te starten. Eerder al toonde Stadeus werk van in Snoecks gepubliceerde fotografen in de Brugse Schipperskapel.

Bedrieglijke sprookjeswereld onder water

Snoecks2De onlangs geopende Snoecks Gallery vond een onderkomen aan de Brusselse Wolvengracht, niet ver van het Centraal Station en het Muntplein. Er zullen regelmatig expo’s worden opgezet en evenementen, niet noodzakelijk met werk dat ook in het jaarboek opduikt. Het is de Oostenrijkse fotograaf Andreas Franke die de spits mocht afbijten. De fotograaf heeft een speciale passie voor onderwaterbeelden en scheepswrakken, een ‘sinking world’, als het ware. Hij combineerde voor zijn reeks Stavronikita onderwaterfoto’s van een scheepswrak bij de kust van Barbados en studio-opnames van in rococokleren gehulde modellen. De Stavronikita lag er al 45 jaar. Aanvankelijk stelde Franke zijn foto’s van het project Stavronikita voor het eerst onder water tentoon in het scheepswrak waar hij de onderwaterfoto’s nam. Die expo was enkel bedoeld voor duikers. Een duizendtal oceaanpassanten kregen ze te zien. Nu zijn ze ook boven water gekomen en reizen ze rond. Het is een bedrieglijke sprookjeswereld die Franke etaleert en hij speelt bewust met ons waarnemingsvermogen. Het opmerkelijke is dat de oorspronkelijke fotokaders bijna drie maanden lang in het zeewater rustten. Daardoor liet de zee sporen achter op deze afdrukken op metaal. Verder is de hele serie te bekijken, waarbij een fractie kitsch soms niet veraf is. De fotograaf laat het daar niet bij en zoekt fanatiek verder in de wereld van de scheepswrakken naar geschikte locaties: ‘Sure, with me around, no wreck is safe anymore‘, zegt Franke lachend in een interview.

Tot 30 juni 2015 te zien in Snoecks Gallery aan de Wolvengracht, Brussel. www.snoecks.be, geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag, 14-18 uur. Zie ook deze beschouwing van Johan Swinnen over Snoecks Gallery. Tot 5 juli is er ook werk te zien van Franke in het Kasteel d’Ursel.

Snoecks1

 

 

 

 

 

Snoecks3

 

 

 

 

 

 

Franke2

 

 

 

 

 

 

Franke


door