Arckit: Lego voor professionals

De Ierse architect Damien Murtagh was het beu om de maquettes die hij maakte, na gebruik telkens weer te moeten weggooien. Maar volledig overstappen op 3D-computervoorstellingen vond hij ook maar niks. Want hij merkte dat vele klanten een project via een echt, tastbaar miniatuurgebouw veel beter kunnen voorstellen dan een via een beeld op een scherm, of een planafdruk op papier.

En dus lanceerde hij een speciaal voor architecten ontwikkeld bouwblokkensysteem, Arckit. Een soort Lego voor professionals. Verpakt volgens de oppervlakte van het gebouw dat ze in hun hoofd hebben: Arckit 60 (99 euro, met 220 bouwelementen) voor een huisje of flat tot 60 m², Arckit 120 (199 euro, 365 stuks) en Arckit 240 (339 euro, 620 stuks) respectievelijk voor gebouwen van 120 en 240 m².  En sinds kort is er ook Arckit GO, een beginnerspakket voor wie het eerst eens wil uitproberen met een toren of een strandhuisje (59,99 euro, 160 stuks).

Die laatste en nieuwe ‘GO’-doos toont wat de initiatiefnemer bij het begin niet kon vermoeden: ook niet-architecten willen ermee aan de slag gaan, ze zien het als een chiquere versie van het klassieke Lego. En vinden die blokjes beter geschikt om woningen mee te construeren, want de bouwelementen zijn er speciaal voor gemaakt, waardoor je grotere egale vlakken bekomt. Ook leuk: je krijgt bij elk pakket onbedrukte zelfklevende vellen. Op de website kan je dan gaan snuisteren in de ‘materialenbibliotheek’ en op die vellen de buitenafwerking van het gebouw printen: leien, hout, baksteen, natuursteen, vloeren. Het is erg eenvoudig: je drukt ze af en kleeft ze gewoon op de constructie. En wat ook kan: via Sketchup 3D Warehouse-software een gebouw digitaal ontwerpen met de Arckit-blokjes. Zodat je als architect minder tijd verliest met de ‘bouwwerken’.

De Arckit-gebouwen zien er goed uit en wonnen daarvoor zopas een Red Dot Product Design Award 2015. Ook omwille van het innovatieve karakter trouwens, want doordat de maquettes na gebruik weer kunnen worden afgebroken en herbruikt, wordt heel wat afval vermeden. Wat allicht ook heeft meegespeeld, en aan de basis ligt van de interesse: maquettes bouwen is met de voorgevormde plastieken elementen plots plezant. Want een architect was ooit ook gewoon een kind dat huizen bouwde, met Lego.

De bouwdozen en een hele reeks losse elementen Archkit zijn te bestellen via de e-shop op hun website en worden over de hele wereld verstuurd.   

Arckit 01 ZNOR Arckit 05 ZNOR Arckit 07 ZNOR Arckit 09 ZNOR Arckit 10 ZNOR Arckit 11 ZNOR Arckit 12 ZNOR Arckit 13 ZNOR Arckit 14 ZNOR


door