De Invasie toont mooi gerief

Zopas opende in het Design museum Gent de expo De Invasie toont. De Invasie steunt en ondersteunt designtalent en doet dat binnenkort al vijf jaar. Tijd om eens een échte, grote tentoonstelling op te zetten moeten ze gedacht hebben. Ook het Gentse museum deed zoiets nog nooit. Maar de nieuwe directeur Katrien Laporte had er wel oor naar. Nochtans niet zonder risico, een expo met opkomend talent. De ideeën zijn er soms wel, maar de uitwerking is niet altijd even geslaagd. Of de concepten zijn gewoonweg nog te embryonaal, missen maturiteit.

Wel, we gingen het bekijken en kunnen zeggen: De Invasie toont is een geslaagd overzicht. Wat ze tonen getuigt van visie, vakmanschap en realiteitszin. Vele objecten zijn goed bedacht én prima uitgewerkt. Zelden geven ze het gevoel beginnerswerk te zijn. Ze horen er dus echt wel thuis, in het Design museum Gent. Daar loopt momenteel trouwens ook Van Vlinders en Mieren, een expo over de iconische, jarige vlinderstoel van Arne Jacobsen, het ding wordt 60 dit jaar. Interessant is het project Deense vlinders van hout in de kelderverdieping: studenten en alumni Interieur & Design van de Thomas Moore Hogeschool Mechelen  en het Deense kunstenaarscollectief Superflex bewerkten in de Fritz Hansen-fabriek afgekeurde zitschelpen tot nieuwe, verrassende objecten. Bizarre stoelen, maar ook andere, zoals een kruiwagen.

Kortom: volop frisse, sterke ideeën daar in Gent. De beide expo’s zijn nog tot 13 september te bezoeken. Hieronder al een greep uit De Invasie toont, met onze vijf hoogst subjectieve voorkeursontwerpen.  Foto’s (c) Eline Ros.

 

De Invasie toont Atelier Belge Loopholes ZNOR (c) Eline Ros
Loopholes van Atelier Belge: sobere, multifunctionele wandrekjes
De Invasie toont Axelle Vertommen Stuhl ZNOR (c) Eline Ros
Stuhl van Axelle Vertommen: strak stalen frame gecombineerd met leer of stof
De Invasie toont Filip Janssens Jointed ZNOR (c) Eline Ros
Jointed van Filip Janssens: wandmeubel in gelakt staal met legplanken in glas, hout of marmer.
De Invasie toont Sep Verboom Fan Lamp ZNOR (c) Eline Ros
Fan lamp van Sep Verboom: ecologische productie én oog voor tewerkstelling op de Filipijnen
De Invasie toont Studio Vosk Tumble ZNOR (c) Eline Ros
Tumble van Studio Vosk: trek aan de hendel en de zwaartekracht opent de kastdeur

 

 

 

 

 

 

 

 

 


door