De Pantone kleurengids uit.. 1692

Wie heeft volgens grafisch ontwerpers hét overzicht van kleuren uitgevonden? Pantone, in 1963. Fout, zo blijkt nu. Want de Nederlandse boekhistoricus Erik Kwakkel maakte onlangs de wereld erop attent dat ene A. Boogert Pantone voor was. 271 jaar zelfs. Hij schreef al in 1692 meer dan 700 pagina’s over het mengen van waterverf in zijn ‘Klaer Lightende Spiegel der Verfkonst‘, in het Nederlands ja. Met niet alleen een overzicht van de meest voorkomende kleuren, maar ook details over hoe je er als schilder toe komt. Zo legt hij uit in welke mate de toon van een kleur verandert door er een, twee of drie delen water aan toe te voegen, bijvoorbeeld.

Dit standaardwerk schreef en schilderde hij  als een studieboek voor wie zich wilde bekwamen in kleuren van allerlei tinten. Niet dat het educatieve resultaat geweldig was, want zoals dat ging in die tijd: dit boek was een uniek exemplaar, kon niet bijgedrukt worden, en bereikte niet veel studenten. Maar dankzij de ‘elektronische ontsluiting’ is het nu wél digitaal te doorbladeren, pagina per pagina. Al is het ook een idee het werk te gaan bekijken waar het zich nu bevindt, in de Bibliothèque Méjanes in Aix-en-Provence. Prima excuus voor een dringende studiereis naar Zuid-Frankrijk.

Klaer Lightende Spiegel der Verfkonst 1 ZNOR Klaer Lightende Spiegel der Verfkonst 2 ZNOR Klaer Lightende Spiegel der Verfkonst 3 ZNOR Klaer Lightende Spiegel der Verfkonst 4 ZNOR Klaer Lightende Spiegel der Verfkonst 5 ZNOR

 

 

 

Pantone ZNOR


door