Van boekencover tot platenhoes

CoverHHWegens succes verlengd: het overkomt niet elke expo. Maar wél deze van de Antwerpse vormgever Herman Houbrechts in het Cultuurcentrum Mechelen. Daar valt tot 31 mei 2015 zijn gevarieerde, grafische werk te bewonderen. En wie er toch niet meer zou geraken, kan zich verheugen op ‘Werk’, een fraai overzichtsboek waarin Houbrechts zijn boekencovers, affiches en typografische kunstjes handzaam heeft verzameld.

Herman Houbrechts (50) is geen man van de voorgrond. Als boekenvormgever stond hij soms wat in de schaduw van zijn compagnon de route Gert Dooreman. En je merkt ook affiniteiten in hun stijl. Ook met Tom Hautekiet werkte Houbrechts intens samen. Toch is zijn privépalmares intussen indrukwekkend te noemen. En nadat Dooreman onlangs zijn eerbetoon kreeg met een nieuwe expo en catalogus, is ook Houbrechts vereerd met een tentoonstelling, zij het van ietwat kleinere slagorde. In Cultuurcentrum Mechelen toont Houbrechts – die opereert onder de naam Beeldzorg – een wijde greep uit zijn oeuvre. Hij werkt sinds 1988 als grafisch vormgever voor allerhande cultuurorganisaties. Naast zijn werk voor het Cultuurcentrum is en was hij ook huisstijlleverancier van Kunstencentrum STUK, Handelsbeurs Gent, Toneelhuis, Kunstenfestival des Arts, Het Theaterfestival en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Maar ook als boekvormgever van uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen, Meulenhoff/Manteau en nu ook de nieuwe uitgeverij Polis maakt hij furore. Hij werkte ook voor Atlas/Contact en Querido en voor muzieklabels als EMI, Sony en PIAS. Voor groepen als Millionaire, Evil Superstars en Bettie Serveert produceerde hij platenhoezen. Zijn liefde voor muziek is immers even groot: Houbrechts is een meer dan verdienstelijk drummer.

Zonder het wellicht te beseffen, hebt u dus al een Houbrechts in handen gehad. Met sterke belettering en contrasterend kleurgebruik maakt hij ontwerpen die op het netvlies blijven kleven. Fascinerend zijn ook de covers die het nét niet haalden, waardoor je een blik kan werpen in de machinekamer van de vormgever. Een lacune van de catalogus is een inleidend essay over dit schrandere en steeds doordachte oeuvre. Maar ook hier stelt Houbrechts zich bescheiden op: dienstbaar aan zijn opdrachtgever en aan het boek. Wie toch meer wil weten over zijn aanpak, kan dit zeldzame gesprek met hem lezen op Scribd.

Dirk Leyman

‘Werk’, Herman Houbrechts alias Beeldzorg, is te verkrijgen, www.cultuurcentrummechelen.be en in bepaalde boekhandels, onder meer het Antwerpse Demian, www.demian.be. Het kleinood kost 10 euro. De expo is wegens succes verlengd tot 31 mei. Geopend van donderdag tot zondag van 13 tot 16 u.

 

RoryMCLCVG1

Rebelse-Ritmes-web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GastonBurssensMassaChika

 

 

 

 


door