Het wonderlijke design van een waterstraal

Tafels, stoelen, sofa’s, lampen, borden, potten en pannen: ze zijn al ontelbare keren opnieuw ontworpen. Haast alles is al eens gedesignd. En toch valt je mond soms open van verbazing, omdat er blijkbaar iets aan de aandacht ontsnapte. Zoals een doodsimpele waterstraal. Oké, fabrikanten mengen er meer en meer lucht door om het verbruik te doen zakken. Maar echt mooi of verrassend komt de straal niet uit een lavabokraan. Tot Simin Qiu, een student aan het Londense Royal College of Art  ze onder handen nam. En verschillende waterstralen ‘ontwierp’ die met een druk op de knop uit de kraan tevoorschijn draaien.

Hij inspireerde zijn Swirl op de natuur: “Ik associeer water met zachtheid, maar ook met iets kolkends. Die twee elementen liggen aan de basis van dit ontwerp.” En dus tekende hij een sobere kraan met ingebouwde turbine, waarin twee verschillende roterende draaikoppen in een tegengestelde richting draaien. Dat levert bijvoorbeeld een straal in de vorm van een traliewerk op, maar ook andere designs, afhankelijk van de vorm van de draaiende elementen. Niet dat de Swirl alleen bedacht is om het oog en de handen te strelen. Het ontwerp zorgt volgens de bedenker ook voor 15% minder waterverbruik en start sneller dan een gewone kraan (0,3 i.p.v. 0,7 seconden).

Het is dus écht knap design, trouwens al bekroond met een IF Concept Design Award: mooi om naar te kijken en verdraaid functioneel.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Swirl Simin Qiu ZNOR 2

 

 


door