‘Re: Collecting Landscapes’: zelfde plek, ander moment

Interessante expo in deSingel momenteel, Re: Collecting Landscapes, een verzameling van landschapsfoto’s. Reeksen van telkens vier, gefotografeerd op dezelfde plek, in 1904-1908, 1980, 2003-2004 en 2014. Naast elkaar gezien geven ze een knap en boeiend beeld van een veranderende omgeving sinds het begin van de vorige eeuw. Want het landschap evolueert voortdurend, soms bijna ongemerkt, en deze foto’s tonen dat erg goed aan.

De oudste beelden zijn van ULB-professor en botanicus Jean Massaert, die ze fotografeerde vanuit zijn wetenschappelijke interesse. Op zijn foto’s vooral onbebouwd land, met natuurlijke vegetatie of landbouwcultuur. Omwille van het wetenschappelijke opzet waren de locaties goed gedocumenteerd, waardoor fotograaf Georges Charlier en botanicus Leo Vanhecke meer dan 75 later erin slagen foto’s te maken van dezelfde plekken, in opdracht van de Nationale Plantentuin van België en de Belgische Natuur- en Vogelreservaten deze keer.

In 2003 namen Labo Stedenbouw van de Universiteit Gent en het Vlaams Architectuurinstituut het roer over en vroegen fotograaf Jan Kempenaers de locaties een derde keer op beeld vast te leggen. Het type opdrachtgevers zegt veel over het gewijzigde landschap in grote delen van het land. In de serie foto’s is de verstedelijking in Vlaanderen dan ook objectief vast te stellen, interessant. Vorig jaar gaf Labo Stedenbouw samen met de Provincie West-Vlaanderen de opdracht aan Michiel De Cleene om de zestig landschappen voor een vierde keer te fotograferen.

De expo Re: Collecting Landscapes in deSingel brengt een selectie uit de zestig meermaals gefotografeerde landschappen. Waardoor u zelf op zoek kan gaan naar de gelijkenissen, en de verschillen. Deze gratis tentoonstelling van het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel loopt er nog tot zondag 7 juni 2015 in de wandelgangen van woensdag tot zondag, telkens van 14 tot 18 uur. En ook te bezichtigen bij avondvoorstellingen in het gebouw.

Voor wie wil grasduinen in alle zestig reeksen: de foto’s staan ook op www.recollectinglandscapes.be, samen met een korte omschrijving en de exacte coördinaten van de locaties. Ook nuttig voor wie zelf eens de situatie wil gaan bekijken of op beeld vastleggen.

VAI Collecting Landscapes Driftweg Klemskerke 1908 ZNOR VAI Collecting Landscapes Driftweg Klemskerke 1980 ZNOR VAI Collecting Landscapes Driftweg Klemskerke 2004 ZNOR VAI Collecting Landscapes Driftweg Klemskerke 2014 ZNOR

Recollecting Landscapes Antwerpen ZNOR

 

Recollecting Landscapes Beringen ZNOR

 

 


door