Staren naar Belgische luchten

Ciel Saint-AmandDe hemel, de lucht, de wolken: het zijn onuitputtelijke inspiratiebronnen voor schrijvers, dichters, kunstenaars, filosofen, wolkenspeurders en dromers. Denk maar aan de roman De wolkenbibliotheek van Stéphane Audeguy en aan The Cloud Spotting Guide van Gavon Prettor-Pinney. Maar ook de Belgische kunstenaar François de Coninck en fotograaf Guy Jungblut zijn gefascineerd door het zwerk. Dat bewijst hun expo met een knipoog ‘De lucht gezien vanuit België’ in het Emile Verhaerenmuseum.

Hun project koppelt Belgofilie aan wolkenkunde. Gedurende zes jaar hebben ze België doorkruist op zoek naar de plekken die de eigenheid van dit land uitmaken. Verwacht evenwel geen aaneenrijging van foto’s met toeristische klassiekers. Wél een reeks beelden van de lucht, genomen vanuit verschillende plekken, boven of onder de taalgrens, en gepresenteerd als duo’s. De locaties werden gekozen omwille van hun naamgeving, bepaalde gelijkenissen, hun symbolische of historische betekenis of zelfs hun humoristische bijbetekenis. Een hele reeks foto’s van “de lucht gezien vanuit…” passeren op die manier de revue: het staketsel van Oostende; de gevangenis van Dendermonde, de Renault-fabrieken van Vilvoorde, een imaginaire plek als Rouspettegem, het Buitenland van Bornem, de beruchte Aerschotstraat te Brussel, Voeren en Les Fourons en uiteraard ook het graf van Emile Verhaeren te Sint-Amands. Een stevige scheut ironie is nooit ver weg in de reeks, maar het onderwerp zet ook aan “tot een meer diepgaande reflectie over de ondeelbaarheid van een land, gezien in de spiegel van de lucht”. Het poëtische luik wordt ingevuld door Emile Verhaeren, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, William Wordsworth, Percy Bysshe Shelley, Martinus Nijhoff, Hugo Claus, Peter Holvoet-Hanssen en andere.

De lucht gezien vanuit België is ook beschikbaar als boek (Yellow Now, 2012). De expo loopt in het Emile Verhaerenmuseum (Sint-Amands aan de Schelde, tot 31 mei, tijdens het weekend, op feestdagen of op reservatie (11-18u). Curator is Rik Hemmerijckx.

LE-ciel-vu-de-BelgiqueDeluchtvanuitBelgie

 

 

 

Ciel


door