Casimir: expo van een bedreven ebenist

Casimir 3 ZNOR‘Het is een echte ebenist’, vatte iemand Casimir samen. En dat is een goede omschrijving van de man die nog tot 18 april exposeert in de Antwerpse Galerie Valerie Traan. Ebenist niet in de zin van ebbenhoutbewerker, hij maakt het allemaal uit eik. Maar wel als maker van fijne meubels. Want wat hij bedenkt en vervolgens creëert, getuigt van veel oog voor detail, en van groot vakmanschap.

De vijftien werken in de galerie zijn niet gewoon meubels, en ook niet alleen kunst. Net als de collectie van Muller Van Severen – ook vaste gasten bij Valerie Traan – bevinden ze zich op de grens tussen de twee. Casimir tast trouwens ook de grenzen van het meubelmaken af, en van de functies van de creaties. Zo wordt een kruk met een eenvoudige beweging een kastje, om vervolgens te veranderen in een opbergbak. Een rek is ook een ladder, of omgekeerd. En een eikenhouten schraag tekent met de juiste lichtinval een kerktoren op de vloer.  Alles is wat het is, en tegelijk ook zoveel meer.

Casimir, nog tot 18 april 2015 in Galerie Valerie Traan, Reyndersstraat 12, 2000 Antwerpen, telkens van donderdag tot zaterdag, van 14 tot 19 uur.


door