Tablet wordt canvas

William Ploegaert (°1959, beeldend kunstenaar en directeur Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Deinze) greep naar de iPad toen hij het een tijdlang zonder atelier moest doen. Vaak hebben dergelijke tablettekeningen een mechanisch, ietwat ontzield en weinig tactiel karakter, maar wat Ploegaert ermee doet is tovenarij. Geen vrijblijvende schetsen, maar volwaardige kunstwerken, die van flink wat ambacht getuigen.

Ploegaert: “Mij lijken de huidige digitale mobiele apparaten zoals smartphones en tablets bijzonder interessante instrumenten voor de kunstenaar, zeker wanneer die continu bezig is met waarneming en schetsen naar de natuur. Je dient je normaal gezien voortdurend te voorzien van op z’n minst, potlood en papier, om vorm, kleur en licht te kunnen weergeven. Want op elk moment, om elke hoek kan zich het bijzondere in het gewone openbaren. Nu zijn er de digitale hulpmiddelen die niet alleen een foto kunnen maken maar, door het aanwenden van specifieke apps, ook direct voorzien in een ruim artistiek instrumentarium. De telefoon wordt schetsboek, de tablet een canvas.”

Ploeagert liet zijn werken door uiterst accurate printers drukken op canvas en papier, en zo kan het publiek toch nog genieten van een ‘gewone’ tentoonstelling. Bijzonder zijn de ‘dusk drawings’, tekeningen die in schemerlicht of zelfs nachtelijk duister zijn gemaakt, wat ongehinderd kan omdat het scherm van je telefoon of tablet steeds verlicht wordt. Ploegaert richt zich dus vooral op de onverwachte voordelen die de nieuwe technologie biedt, in plaats van zich te ergeren aan de evidente beperkingen, zoals het gebrek aan controle door het werken met de vingers. “Vreemd genoeg”, zegt hij, “lijken slechts weinig kunstenaars zich momenteel bewust van de geweldige mogelijkheden die dergelijke applicaties bieden.”

William Ploegaert. iPad / iPhone – paintings / drawings loopt van 01/03 tot 05/04/2015 in het Museum van Deinze en de Leiestreek.

Wil je het zelf uitproberen, neem dan deel aan de workshop op zaterdag 7 maart om 14u. Deelname is gratis. Het bezit van een iPad met daarop de app Art Set Pro geïnstalleerd (kostprijs 4,79 €) is wel een vereiste.

Meer info over openingsuren en workshop: Museum van Deinze en de Leiestreek.

[wzslider]

 

 


door