Vipp Shelter: designobject om in te wonen

Vipp Shelter 02 ZNORVorige zomer waren we in het Noorse Juvet Landscape Hotel te gast. De essentie van de adembenemende, strakke chalets was: alle aandacht naar de natuur. Daartoe kleurde de architect ze helemaal donker, en trok de indrukwekkende omgeving via kamerhoge en -brede ramen naar binnen. Precies dat doet het Deense designmerk ook met zijn nieuwe Vipp Shelter. De binnenkant is donkergekleurd, de meeste buitenwanden zijn van glas, het uitzicht speelt de hoofdrol.

Tot daar de gelijkenis. Want al de rest is anders. Vipp-hoofddesigner Morten Bo Jensen: “In tegenstelling tot andere initiatiefnemers zijn we geen architecten. We vertrekken niet van een bepaalde omgeving om er een gebouw in te integreren. Wij zijn designers, met onze Shelter hebben we een designobject gemaakt. Een zeer groot en complex voorwerp uiteraard. Te vergelijken met een vliegtuig, een ferryboot, of een auto. En net als bij een wagen leveren we ook alle details, meubels en toestellen inbegrepen. Het enige wat een koper moet doen is een geschikte plek vinden. Wij doen al de rest, tot en met het installeren ter plaatse, waar ook ter wereld.”

Ver weg van de hypes of trends van de dag

Wie de foto’s ziet en het Kopenhaagse moederhuis wat kent, merkt meteen de onmiskenbare Vipp-stempel op dit nieuwe ‘product’. Het basismateriaal is staal, dat ze al gebruiken sinds ze hun eerste pedaalemmer maakten, het zit stevig verankerd in hun DNA. De structuur van dit 55m² grote weekendhuis bestaat eruit, net als alle buitenwanden, en vrijwel alle meubels en accessoires ook. Dat zorgt voor een zeer grote eenheid in de stijl. Zeker omdat de designers echt alles tekenden, bedachten en een plaats gaven in deze full option shelter.

Ook typisch voor Vipp is een Scandinavische soberheid en standvastigheid, ver weg van de hypes of trends van de dag. Hier vindt u geen koperen kandelaars of  high level domotica. Morten Bo Jensen: “We vermijden wat erg tijdelijk is, en gaan altijd op zoek naar de essentie, puurheid, degelijkheid, functionaliteit. We kiezen nooit moeilijke oplossingen als we door goed na te denken ook eenvoudige kunnen vinden die even goed werken, en die lang meegaan. Er zit bijvoorbeeld verwarming in de vloer, maar wie het snel warm wil, kan simpelweg de hoogrendementshaard aansteken. Die staat centraal opgesteld, waardoor ze het hele gebouw bedient. Hetzelfde principe voor de ventilatie: er is wel een mechanisch systeem, maar de ramen kan je ook makkelijk en breed openschuiven, waardoor je snel kan verluchten. En het gebouw past perfect in of aan de rand van een bos: in de zomer zorgen de bomen voor verkoeling, terwijl de zon in de winter – zodra bladeren de stralen niet meer tegenhouden – voor natuurlijke warmte zorgt. We vergeten het soms, maar er is vaak een eenvoudig, duurzaam alternatief voor elektrische of elektronische oplossingen. Daarnaar op zoek gaan, zit ook helemaal in onze designfilosofie.”

Ontworpen om de tand des tijds goed te doorstaan dus. De Vipp Shelter meet langs de buitenzijde 11,5 x 5,2 meter, weegt 25 ton en rust op twaalf palen. Het eerste exemplaar staat in de Zweedse bossen en is dus ook bestand tegen een dikke sneeuwlaag of strenge vorst. Zo zit er bijvoorbeeld een 25 centimeter dikke rotswollaag in de wanden. De productietijd in het atelier bedraagt zes maanden, het ter plaatse installeren 3 à 5 dagen. Zopas verkochten ze een tweede, aan een Canadees met een geschikt lapje grond. En met een passend uitzicht.

Prijs november 2015: 484.000 euro.

Vipp Shelter 03 ZNOR

 

 

 


door