De liefdeskrans van Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (c) Gelya Bogatishcheva ZNOR coverVoor de Poëzieweek 2015 schreef Ilja Leonard Pfeijffer een sonnettenkrans, over de liefde, het centrale thema dit jaar. Een sonnet is een gedicht met veertien regels. En een sonnettenkrans is een reeks van in totaal vijftien dergelijke gedichten, waarbij de slotregel van het ene, de beginregel  van het volgende uitmaakt. En opmerkelijk: het vijftiende sonnet wordt gevormd door alle veertien begin- en slotregels. Een enorme puzzel is dat, met nog meer strikte vormvereisten, die Ilja Leonard Pfeijffer in ‘Giro giro tondo‘ legt. Uit deze krans serveren we u het vijftiende, samenvattende sonnet.

15

Op marktplaatsen heb ik naar jou gezocht.
Ik wist je naam niet, wilde die niet weten.
Op elke website wist ik jou te heten,
hoewel ik nergens op je hopen mocht.

Toen ik je vond, was jij verrassend echt.
Je maakte lange vingers van gedachten.
Je vlocht mijn woorden tot een strik. Je lachte,
al had ik volgens mij niets raars gezegd.

We scheppen wie ons liefheeft naar ons beeld.
In wolken valt een wereldrijk te winnen.
Bestaan is een illusie die je steelt.

Ik kan je slechts als fantasie beminnen.
En op een blanke bladzij die vergeelt
wil ik je weer als een gemis verzinnen.

 

Ilja Leonard Pfeijffer

Deze sonnettenkrans ‘Giro giro tondo’ – genoemd naar het gelijknamige Italiaanse kinderlied –  krijgt u in het kader van de Poëzieweek nog tot en met woensdag 4 februari 2015 cadeau bij een poëzie-aankoop vanaf 12,50 euro. 

In samenwerking met Poëziecentrum. Foto (c) Gelya Bogatishcheva.


door