Verplaatsbaar huis voor man of vrouw alleen

Bij het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans hebben ze nagedacht, goed nagedacht. Hun eerste vaststelling: de markt van alleenstaanden groeit snel, de komende twaalf jaar naar schatting met bijna 18%. Want er zijn almaar meer jonge verdieners zonder vaste partner, meer gescheiden mannen en vrouwen, en meer bejaarden die alleen verder moeten. Vaststelling twee: er liggen behoorlijk wat gronden braak, aan de rand van de stad vaak, in afwachting van een definitief project. ‘Pauzelandschappen’ noemen ze dat daar, een mooi woord voor wat doorgaans stadskankers zijn.

En dus bedachten ze een slim concept dat de twee moeilijkheden met één zet oplost, de Heijmans ONE. Een prefabwoning die in één dag is op te bouwen, na gebruik ook weer weg te nemen en elders te plaatsen De bewoonbare oppervlakte is 45m², plus een terras. Ideaal voor één persoon. Of voor twee die elkaar graag zien, er past een dubbelbed in ook.

De designer deed ook zijn best: al is het prefab, je krijgt niet het gevoel dat hij bewoonbare containers heeft bedacht. Nee, een rij van deze woningen oogt niet saai of industrieel. Daar zit de asymmetrische vorm en het gebruik van veel hout en hoge ramen voor iets tussen. En dankzij de vide, lijkt de woonkamer veel groter dan ze eigenlijk is. De structuur is van massief hout, bekleed met gerecycleerde planken. Want ja, ook aan het milieu dachten ze. Zo zitten in het dak altijd zonnepanelen, en er is ter plaatse geen uitstoot. Het gebruik van het gebouw zelf is ook duurzaam: als het ergens niet meer thuishoort, nemen ze het gewoon weg en bouwen ze het elders weer op. Recyclen, in het groot.

Architect Tim van der Grinten van Moodbuilders: “Als ontwerper geloof ik dat geprefabriceerde architectuur in staat is om een prachtige balans te vinden tussen kwaliteit, beleving en economische haalbaarheid. Het voorkomen van een homogeen ‘bouwkeet’-complex was een van de grootste uitdagingen in dit type verplaatsbare woningbouw. Hoe kunnen we de bewoner een gevoel van individualiteit meegeven? Niet enkel door het schakelen van dezelfde doosvolumes. Het vraagt om een gevarieerd landschap van huizen waarin op een subtiele manier ruimte gemaakt wordt voor variatie. De architectuur van dit compacte huis kenmerkt zich door natuurlijk materiaalgebruik, ruimte, openheid en identiteit. Het is een duidelijk herkenbaar huis dat je je eigen kan maken. Het is een plek waar je als jonge alleenstaande trots op kan zijn.”

Een alleenstaande jongere onder de 35 – want dat is hun eerste doelgroep – zou het eenpersoonshuis zelfs voorlopig kunnen plaatsen op de bouwgrond waar hij later een groter huis wil. Al is het in eerste instantie bedoeld voor grotere terreinen, waar ze in groep kunnen komen te staan. Ze zijn tijdelijk, en dan is de bijbehorende huurformule goed bekeken: je huurt ze zolang je ze nodig hebt, of zolang ze ergens kunnen blijven. Flexibel dus. De maandelijkse huurprijs zou ongeveer 700 euro bedragen, wat voor een ruim ogend, goed afgewerkt en geïsoleerd huis niet meer is dan een veel kleinere en minder energiezuinige studio. Zo’n smal huis is tegelijk ook slim, ja.

Dirk Smets

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


door