Tales In Ink: op het lijf geschreven

Talesinink_ANT_TicutaRacovita-Cordemans_00041Niks sterker en mooier dan doordachte eenvoud. Dat weten topdesigners, en dat weet ook fotograaf Rob Walbers (°1981). Voor zijn nieuwe project Tales In Ink brengt hij loepzuivere beelden van mensen met tattoos, ondanks het centrale en vaak kleurrijke thema allemaal in zwart-wit. Hij fotografeert ze overal ter wereld. Daarmee toont hij diversiteit, maar tegelijk ook een grote universaliteit, over landen en culturen heen. We zijn allemaal anders, maar ook zo gelijk. Een prachtige gedachte.

Rob Walbers: “Mijn fascinatie voor tattoos is er altijd al geweest. Het was iets wat stoere rockers of popartiesten hadden, iets wat hen dat tikkeltje ‘extra’ gaf en hen onderscheidde van de rest. Toen ik later als fotograaf met die artiesten in aanraking kwam, merkte ik dat ik altijd meer gefascineerd was door diegenen met tattoos. Ik herinner me nog de Britse artiest met Jamaicaanse-Ghanese roots Tricky, op een warme zomerdag in Brussel. Hij vroeg me of hij voor de shoot zijn t-shirt mocht uittrekken. Boom! Daar stond hij, scherp afgetraind, een sigaret rokend en zijn lijf vol tattoos. Ik moest enkel nog afdrukken! Enkele jaren later, in 2009, maakte ik in Japan een reportage over een punker, Vinny, die ook van boven tot onder vol stond. Daar is toen een eerste reeks van getatoeëerde mensen uit ontstaan,  Tales In Ink is het logische vervolg. En waarom zwart-wit? Ik ga op zoek naar de essentie van de persoon. Er zijn uiteraard de tattoos, de kledij, de haarsnit. Maar door voor zwart-wit te kiezen, kom je veel dichter tot de ware persoon. Je wordt niet meer afgeleid door al de kleuren, die in principe overbodig zijn. Ik wil ik ook nog wat aan de verbeelding overlaten. Je vraagt je af hoe die tattoo er in kleur zou uitzien, hoe die schakering in werkelijkheid is. Iedereen kan er zijn eigen invulling aan geven naargelang zijn of haar verbeelding.”

Apart aan Tales In Ink is dat het aan de haarscherpe foto’s van tattoos een geschreven verhaal toevoegt over de geportretteerde man of vrouw. Naast het verhaal op het beeld, ook een verhaal in woorden. En het is ook een ‘geografische’ reeks: via de sprekende lichamen en de neergeschreven getuigenissen probeert het project een beeld te schetsen van een stad: Tokyo, Antwerpen, Londen, … In al die steden heersen verschillende modetrends, bezorgdheden en religies. In al die steden hebben mensen andere, of net heel gelijkende redenen, om zich te laten tatoeëren. Tales In Ink heeft in 2014 vooral Tokyo en Antwerpen bezocht. Hongkong, Singapore, Seoul, Berlijn, London, New York en Amsterdam zijn de volgende bestemmingen.

Tales In Ink is een website en project van fotograaf Rob Walbers, grafisch designer Stijn Segers, producer Ayumi Okada en journalist Leen Creve

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 


 

 


door