Haruki Murakami is overal

The Strange LibraryHoezeer de Japanse succesauteur Haruki Murakami (65) ook zijn privacy afschermt, toch is hij alomtegenwoordig. Niet alleen verschijnen eerstdaags zijn twee eerste boeken in het Nederlands én wacht hij online vragen in van lezers, met The Strange Library offreerde hij ons onlangs ook een mysterieus kleinood, voorzien van illustraties.

Murakami (65) gaat binnenkort via het internet met zijn lezers communiceren. Zijn uitgevers kondigen vorige week aan dat de schrijver van 1Q84 en Norwegian Wood twee weken lang uw levensvragen inwacht. Vervolgens zal de auteur er de komende twee maanden eigenhandig zoveel mogelijk van beantwoorden. Dat gebeurt via een speciale, nog te lanceren website. Die zal ‘Murakami-san no tokoro’ heten, wat zoveel als ‘Mr. Murakami’s plaats’ betekent. U kan Murakami in verschillende talen advies vragen of vragen stellen over uiteenlopende onderwerpen. Dat mogen ook persoonlijke vragen zijn, bijvoorbeeld over zijn liefde voor katten of zijn favoriet Japans baseballteam. Het lijkt of Murakami daarmee enigszins het voetspoor drukt van Alain de Bottons School of Life, ook bedreven in levensadvies. Murakami lanceerde eerder al een soortgelijke actie. Dat resulteerde in het boek Young Kafka, waarin hij de lezersreacties op zijn roman Kafka op het strand bundelde.

FlipperIn Nederlandse vertaling verschijnen op 15 januari bij Atlas/Contact de eerste twee romans van Murakami: Luister naar de wind (zijn debuut uit 1979) en Flipperen in 1973. Samen met De jacht op het verloren schaap vormen ze de Trilogie van de rat. In Luister naar de wind ontmoeten de Rat en de verteller elkaar en drinken ze liters bier in Jay’s Bar. De openingszin zet de toon: “Perfect proza bestaat niet. Net zomin als perfecte wanhoop.” De heren leren allebei een meisje kennen, maar  dat loopt op niets uit. In Flipperen in 1973 woont dezelfde verteller samen met een mysterieuze tweeling en zoekt hij vol vertwijfeling naar een bijzondere flipperkast. “Onbeantwoorde liefde, meisjes met (dit keer) een vinger te weinig, westerse popsongs, onpeilbaar diepe putten, gekwelde katten — alles wat de Murakami-fan bekend voorkomt is al in deze twee vroege werken aanwezig.” Luister naar de wind en Flipperen in 1973 werden in de jaren tachtig wel in het Engels vertaald door een Japanse uitgeverij, onder de titels Hear the Wind Sing en Pinball, 1973. Deze vertalingen waren alleen bedoeld voor verkoop binnen Japan. Murakami weigerde tot nu toe publicatie buiten Japan, maar heeft dat verbod nu opgeheven. (meer details zijn te lezen bij Hanta en Cobra.be). Er is nog meer goed nieuws: in de loop van 2015 zal ook een compleet nieuwe verhalenbundel van Murakami in het Nederlands het licht zien. De titel is Mannen zonder vrouwen.

Dwalen in een nachtbibliotheek

Wie zijn ongeduld niet meer kan temperen en zich intussen al op een (nou ja) verse Murakami wil vergasten, rept zich naar de boekhandel om The Strange Library. U valt van de ene verbazing in de andere tijdens het lezen van dit uitzinnig geïllustreerde boekje. Deze novelle van Haruki Murakami is bovenal een ware lust voor het oog. De Japanse versie verscheen al in 2008, maar de Engelstalige editie overtreft alles. Is het omslag – met een oude bibliotheekkaart – al bijzonder fascinerend, binnenin weet vormgever Suzanne Dean op weergaloze wijze het grillige verhaal tot leven te wekken (zie meer beelden bij The Guardian). En u bent vast niet verbaasd dat er weer een eenzame jongen, een mysterieus meisje en een getourmenteerde schaapherder opduiken in Murakami’s nachtbibliotheek. Hoe ontsnapt de jongen uit dat merkwaardige gezelschap? En dat allemaal omdat hij nietsvermoedend de boekentempel binnenwandelde, mateloos nieuwsgierig naar de belastinginning in het Ottomaanse rijk. De schrik slaat hem om het hart dat hij de bibliotheek niet levend zal kunnen verlaten. Murakami laat wel vaker stripauteurs of illustratoren aan de slag gaan met zijn verhalen. U herinnert zich wellicht nog Slaap, voorzien van bezwerende tekeningen van Kat Menschik.

Dirk Leyman

Haruki Murakami, The strange library, Harvill & Secker, 16,49 euro. Er is ook een versie van The Strange Library die geïllustreerd is door Chip Kidd (lees hier ook een recensie). Luister naar de wind en Flipperen in 1973 verschijnen in één band bij Atlas/Contact, omstreeks 15 januari 2015.

MurakamiLibrary Murakami3Murakami4

 

 

 

 

 

 

 

Murakami2 (illustraties uit The Strange Library)

 

 

 

Pinball-1973-Haruki-Murakami(de Engelse editie van Pinball, 1973)

 

 

 

 

 

 

 

 

SipaPressRexFatures (Haruki Murakami, foto Sipa Press, Rex Features)


door