Bruisend Brussel in kalenderformaat

Wie prikt hem nog aan de muur, zo’n breedvoerige fotokalender waarmee je het komende jaar in je greep houdt? Behalve in kantoorruimtes of bij kappers en vrije beroepen zie je ze nog zelden. En toch. Wie om een wonderlijk exemplaar verlegen zit én en passant ook zijn Brusselliefde wil botvieren, moet een omweg maken via uitgeverij Plaizier. Sinds jaar en dag gespecialiseerd in Bruxeliana, postkaarten en typografische en fotografische hebbedingen, heeft Wijnand Plaizier zich voor 2015 uitgeleefd met een kalender rond het Brusselse de Brouckèreplein.

Aanleiding is de Brusselse voetgangerszone, waardoor ook het De Brouckèreplein op de schop gaat en een stedelijk foyer moet worden, met zelfs een lichtplafond, vrijwel volledig gevrijwaard voor de voetganger. Twaalf beelden spitten in het roemrijke verleden van het plein, dat ook regelmatig is gemaltraiteerd. Toch had het – met een batterij aan lichtreclames – een tijdlang de allure van het Londense Piccadilly Circus. En ook de inplanting van het paviljoen voor Expo 58 gaf het plein ooit uitstraling. Maar: “Het is duidelijk dat in relatie tot het ‘hoogtepunt’ van het de Brouckèreplein rond 1900, de huidige situatie meer dan erbarmelijk kan genoemd worden”, dixit Jos Vandenbreeden van het Sint-Lukasarchief.

Brusselaars zullen niettemin nostalgisch zwijmelen bij de twaalf beelden die Plaizier voor zijn kalender selecteerde, met onder meer foto’s van Cas Oorthuys en Marie-Françoise Plissart. De inzichtelijke achtergrondtekst van Vandenbreeden over de roerige geschiedenis van het plein, bevordert deze kalender helemaal tot een begerenswaardigheid. En zoals het hoort in Brussel/Bruxelles is hij helemaal tweetalig.

Dirk Leyman

Kalender 2014 De Brouckèreplein Brussel, uitgeverij Plaizier, te koop in de winkel van Plaizier in de Spoormakersstraat 50 te Brussel of rechtstreeks online, bij de uitgever.

kerst[1]Plaizier ZNOR 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaizier ZNOR 2Plaizier ZNOR 3


door