Belgique Excentrique: ode aan kitsch en kleur

In Groot-Brittannië mag het dan wel bulken van de excentrieke woonhuizen en dito bewoners, in België is de spoeling op dat vlak heel wat dunner. Belgen houden het graag op landelijk beige en greige en springen minder graag uit de band, ondanks die eeuwige portie surrealisme. Toch wist designjournalist Thijs Demeulemeester een aantal flamboyante Belgen met een barokke verzameldrang op te sporen. Zij legden hun schroomvalligheid af en stonden een visite toe in hun paleisjes vol kitsch en curiosa. Interieurfotografe Diane Hendrikx likte vervolgens duimen en vingers af bij deze exuberante interieurs vol “kleur, plezier en lef.” Het boek Belgique Excentrique is een vermakelijke parade van zestien interieurs met bewoners die zichzelf niet al te serieus nemen. “Wat je te zien krijgt, zijn oncoole wandtapijten, bomma-antiek en Mickey Mouse-kasten.” En ja: “Lelijkheid is zelfs toegestaan”, “rommelmarktvondsten en prijzige erfstukken passen bijvoorbeeld perfect bij elkaar, zolang ze maar met bravoure gecombineerd zijn.” Zoekt u nog een kerstgeschenk met een zekere graad van verwondering, dan valt u met het vermakelijke Belgique Excentrique geen buil. De commentaar van de bewoners op hun nogal volgestouwde stulpen is al even geestig als de vaak verbazingwekkende foto’s. Of zoals Geoffroy van Hulle het zegt: “Mijn woning is het laboratorium waar ik gretig experimenteer.” Yannick David, die aan de rand van het Terkamerenbos zijn huis volstouwt met fallussen, maquettes en kansspelen met dobbelstenen, beseft dat het soms de spuigaten uitloopt: “Soms worden mijn vrouw en ik onrustig omdat onze blik te veel prikkels krijgt.” Bon, des goûts et des couleurs, er valt niet over te discuteren. Zie overigens ook deze korte bespiegeling van schrijfster Leen Huet over Belgique Excentrique.

Dirk Leyman

Thijs Demeulemeester en Diane Hendrikx, Belgique Excentrique, 235 pagina’s, uitgeverij Luster, www.lusterweb.com

belgique-excentrique

Screen_Shot_2014-12-05_at_17.15.44[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Screen_Shot_2014-12-05_at_17.18.09[1]Screen_Shot_2014-12-11_at_15.21.47[1]


door