Verticale tuinen: Wetteren gaat Milaan achterna

In Milaan opende enkele weken geleden het ‘Bosco Verticale‘ van Stefano Boeri Architetti. Letterlijk een verticaal bos, op twee torens van 79 en 111 meter hoog. Met meer dan 900 bomen van 3,6 en 9 meter hoog. En duizenden struiken. Alles samen meer dan een hectare groen, middenin de niet zo gezonde stad.

En kijk: ook in Wetteren willen ze groene gevels in de nogal grauwe gemeente. Projectontwikkelaar Spetsai diende een bouwaanvraag in voor een momenteel verloederde plek tussen de Markt en de Kerkstraat. Architect Geert Vieren tekende  een ‘groen’ flatgebouw, bekleed met hangtuinen. Op maat van Wetteren weliswaar: geen 25 of 35 verdiepingen zoals in Milaan, maar een 9-tal, gevuld met assistentiewoningen.

Er komt ook een gewoon ‘horizontaal’ park, publiek toegankelijk, een extra troef in het dichtbebouwde centrum. De oppervlakte van het terrein is 1300 m², maar samen met verticale tuinen komt er 3000 m² extra groen in Wetteren, in de hoogte vooral. Een plus voor het uitzicht uiteraard, wat de gemeente wel kan gebruiken. Maar het creëert vooral ook een gezond microklimaat, met een betere vochthuishouding, absorptie van fijnstof én zuurstofproductie. Een interessant groen project daar aan de Schelde, klaar tegen 2016 allicht.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Torenpark Wetteren 1
Torenpark Wetteren

Bosco Verticale Stefano Boeri Architecten 0 Bosco Verticale Stefano Boeri Architecten 1 Bosco Verticale Stefano Boeri Architecten 2 Bosco Verticale Stefano Boeri Architecten 3 Bosco Verticale Stefano Boeri Architecten 4 Bosco Verticale Stefano Boeri Architecten 5

 

 

 


door