De 32 hoogtepunten van Biënnale Interieur 2014

De Biënnale Interieur 2014 is een goeie maand voorbij, een ideaal moment om een overzicht te maken van wat is blijven hangen. Precies dat deed Kwintessens, het fijne design- en modemodeblad van Design Vlaanderen i.s.m. Flanders Fashion Institute. In het nummer dat pas verscheen, zet de redactie 32 opmerkelijke designers, installaties en ontwerpen in de kijker. En voegt er interessante commentaar aan toe. Kijk, lees en geniet nog even na.

Interieur, de beurs

ZNOR Interieur Theatre Of Everyday life 02 credit Delfino Sisto Legnani

Joseph Grima, Theatre of everyday life

De installatie genaamd SQM: Theatre of everyday life onderzoekt de evolutie van de
woning op ruimtelijk, economisch en maatschappelijk vlak. Een indrukwekkende stellingenstructuur met slingerende paden en trappen transformeert de centrale Rambla van Kortrijk Xpo in een unieke ontdekkingstocht.
Foto © Delfino Sisto Legnani

 

 

ZNOR Interieur 2014 uniform Mattia Van Severen credit Wouter Van Vaerenbergh

Mattia Van Severen

Als zoon van meubelontwerper Fabiaan heeft Mattia Van Severen het ontwerpen in de genen. Mattia deed onderzoek naar de manier waarop uniformontwerpers er in het verleden in slaagden om de barrière om een vreemde aan te spreken, weg te nemen. Conclusie: een driedelig ensemble van donkere broek, wit hemd en blazer in combinatie met een sjaaltje blijkt steeds opnieuw te werken. Foto © Wouter Van Vaerenbergh

 

 

 

 

 

 

ZNOR INTERIEUR2014_Bar_DriedChatRoom_01_creditFrancesca%20PeraniDried Chat Room

Interieur schreef een wedstrijd uit voor het ontwerpen van een barconcept. Vijf projecten vielen in de prijzen en werden uitgevoerd. De Dried Chat Room is een concept van Alberto Artesani en Frederik De Wachter (DWA), en Francesca Perani en Sandra Marchesi (Spectacularch) uit Italië. De barokke Dried Chat Room sprong in het oog met een sterk concept rond het samenbrengen van verschillende
culturen en tradities.
Foto © Francesca Perani

 

ZNOR Bart Kiggen InterieurKwintessens

Bijna duizend ontwerpers in spe gingen aan de slag met de Longhand Publishers van indianen en printten hun eigen Kwintessens-cover op de Design Vlaanderen-stand. We kregen niets dan positieve reacties op het standontwerp van Rotor Group. Maar het leukst vonden we de opmerking dat onze stand de enige was waar je zelf creatief kon zijn.
Foto © Bart Kiggen

 

 

Designers of the Year

ZNOR 2 Interieur Designer of the Year Marina Bauthier credit Bart KiggenMarina Bautier

Designer of the Year is Marina Bautier. Ze ontwierp voor Belgische en internationale merken zoals Swedese, Ligne Roset en Stattmann Neue Moebel. In 2013 lanceerde Bautier haar eigen merk en showroom, MA genaamd. Inspiratie voor haar functionele maar elegante no-nonsensecreaties vindt ze in Scandinavië en Azië, wat haar zwak voor het gebruik van bleke houtsoorten verklaart. Met haar eigen label slaagt ze erin om te produceren in België voor toegankelijke prijzen.
Foto © Bart Kiggen

 

ZNOR 2 Interieur Evolution Part of First RangeAlain Gilles voor Evolution

Evolution is een nieuw Frans merk van keukengerei. Evolution stelt een eerste lijn van acht innoverende, frisse en oerdegelijke producten voor die helemaal passen bij de rijke Franse en Europese culinaire traditie. De producten worden gekenmerkt door een sensuele vormgeving en innoverende functies op maat van onze hedendaagse levensstijl en ons dagelijkse ritme.

 

 

ZNOR 2 Bosq Wall BoatStefan Schöning voor Bosq

Bosq is de nieuwe naam van het Mechelse bedrijf Leysen Wood Trading, dat al meer dan vijftig jaar ervaring heeft in hout en de verwerking ervan. Bosq fabriceert voor Bulo, maar realiseert nu ook onder dit nieuwe label eigen projecten en maatwerk met hout in de hoofdrol. Stefan Schöning bedacht samen met Bosq objecten met een verhaal van lokaal hout. De boot is gemaakt van basralocus, gerecycleerd hout van de meerpalen uit de Schelde.

 

 

ZNOR 2 Bram BooMate, Bram Boo voor Bulo
Het nieuwe bureaumeubel van Bram Boo is tegelijk een tafel en een scherm. Mate neemt ook een loopje met het perspectief want het heeft veel weg van een ronde tafel op zijn kant. Minstens zo belangrijk is de productie hiervan. Er wordt immers uitsluitend gewerkt met hout van Belgische bomen die sneuvelen maar eigenlijk te goed zijn om als brandhout te dienen. Mate is een exclusief en duurzaam product, volledig lokaal vervaardigd en geassembleerd.

 

 

 

 

 

Meubel en interieur

ZNOR 3 Reflect + Karim Rashid scoop 1Scoop, Karim Rashid voor Reflect+

Karim Rashid leerde Deknudt Mirrors kennen toen hij voor een van zijn projecten op zoek was naar een geschikte spiegel. Verwonderd door de verfijning en het vakmanschap van Deknudt Mirrors zocht hij persoonlijk contact. Voor Reflect+ legt hij het accent op functionaliteit, zonder het esthetische aspect over het hoofd te zien. Scoop is typisch Karim Rashid: schelpvormen waarin een spiegel ligt, met felle kleuren en glooiende lijnen. Amorf en minimalistisch, organisch en menselijk.

 

 

 

ZNOR 3 Interieur DAN 1Dan, Bulo Designers

Werk laat zich allang niet meer binden door ruimte, tijd of plaats, het gebeurt gewoon. ‘Love Work’ van Bulo is meer dan een slogan, het is een uitgangspunt, want vandaag werken we wanneer het ons uitkomt. Dan komt het best tot zijn recht in deze radicale shift weg van het formele kantoor maar draagt tegelijk de Bulo-geschiedenis in zich. Dan is een modulaire collectie met tal van mogelijkheden. Ontworpen en gemaakt in Mechelen, bewust van verantwoorde duurzaamheid en multi-inzetbaarheid.

 

ZNOR 3 Interieur oXo stool 1OXO, Xavier Lust voor Kristalia

Het Italiaanse Kristalia lanceerde de OXO-collectie. Op zoek naar nieuwe productietechnieken kwamen ze terecht bij Xavier Lust. Zijn kennis van aluminium en het buigen van metaal leidde tot OXO, met zijn gebogen lijn een typisch Lust-product. Verkrijgbaar als stoel en barkruk.

 

 

 

 

 

 

 

ZNOR 3 Objekten Radar chair (c) foto Julien RenaultRadar, Sylvain Willenz voor Objekten

Nieuw in de collectie van Objekten zijn de Lounger- en Nightclub-zetels die we bij de Designers of the Year zagen en de Open-sofa. Onze aandacht werd getrokken door Radar, een heel kenmerkende en comfortabele stoel, ontworpen door Sylvain Willenz, met een afgeronde en beschermende rugleuning. De collectie is beschikbaar in verschillende versies voor zowel privé als op kantoor.

Foto © Julien Renault

 

ZNOR 3 Interieur Sixinch

Offshore, Rainer Mutsch voor Sixinch

Het Antwerpse Sixinch ging in zee met de Oostenrijkse ontwerper Rainer Mutsch voor Offshore. Hij herinterpreteerde de Sixinch-klassieker Trinity in een modulaire collectie. Het productieproces werd versneld door gebruik te maken van twee holle moules. Voor het kussen kan gekozen worden uit een zachte of harde coating, maar het kan ook met textiel bekleed worden.

 

 

 

 

 

 

ZNOR 3 Interieur Liparus Nuage WoodNuage, Damien Gernay voor Liparus

Spelen met rook, dat was het idee van designer Damien Gernay toen hij deze tafel ontwierp. Dankzij een geheim fabricageprocedé is elke tafelpoot echt anders en is elk exemplaar van Nuage gegarandeerd een uniek product. De tafel werd op Interieur voor de eerste keer voorgesteld in een houten uitvoering.

 

 

 

ZNOR Interieur Vika 12126InGrid, Jean-François D’Or en Frédérique Ficheroulle voor Vika

InGrid is een modulair assortiment van kasten en accessoires dat je toelaat om naar eigen behoeften je badruimte in te vullen binnen een reeks aangename materialen, afwerkingen en kleuren. Je creëert een eigen identiteit en sfeer afhankelijk van je levensstijl. Het ontwerp kwam tot stand binnen het 5×5-project van Designregio Kortrijk.

 

 

 

 

ZNOR 3 Interieur XalaOlly, Nuuv voor Xala
Xala verbaast ons al enkele jaren met leuke collecties voor huis en tuin. Men brengt klassieke vormen in een hedendaags design en voor een heel betaalbare prijs. Nieuw op Interieur: Olly, geïnspireerd op een draagbare oude olielamp. Het ontwerp is van Christophe De Ryck van ontwerpbureau Nuuv. Men werkt verder aan een oplaadbare versie.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe labels

ZNOR 4 Interieur TAG cushions Linde Hermans for MoomeTag, Linde Hermans voor Moome

Carl Meers van Indera speelde al langer met de idee voor een nieuw label met een toegankelijke collectie van betaalbare meubelstukken en functionele accessoires. Inge Vanluyd van Mooz werd creatief directeur. De ruggengraat van Moome wordt gevormd door enkele competitieve sofa’s die voordien nog onder de noemer B by Indera vielen. Nieuwe producten zijn er van Studio Segers, Nathalie Dewez en Karlien Imants en onder de naam Tag presenteert Linde Hermans een nieuw kussen mét opbergruimte.

 

ZNOR Interieur Haelvoet HiddenBoxspring, HIDDEN

HIDDEN is een nieuw label dat staat voor designmeubilair zonder visuele compromissen, maar met comfort en functionaliteit. Het herwerkte de boxspring, bekend voor het comfort van een bed met springveren en de goede ventilatie. Aan deze troeven voegt HIDDEN een extra dimensie toe: een hoog-laagmechanisme volledig geïntegreerd in het boxspring-kader. Dit nieuwe ontwerp vertegenwoordigt perfect de filosofie van HIDDEN: schoonheid en ligcomfort zoals we ze allemaal eisen, onzichtbare functionaliteit en levenskwaliteit zoals we ze allemaal zoeken. HIDDEN werd in zijn strategie en branding begeleid door MAXIMALdesign.

ZNOR 4 Interieur KreamatSparta, Studio Segers voor Kreamat

Kreamat is een slaapexpert. Met de nieuwe collectie Sparta van Studio Segers zetten ze hun eerste stap in de designwereld. Geen overdaad aan luxe, wel praktische en esthetische elementen. Zacht gestoffeerde hoofdeinden in twee hoogtes en verschillende breedtes kunnen tegen de wand of vrijstaand gemonteerd worden. Achter de hoofdeinden worden functionele open kasten of hangkasten aangebracht in diverse kleuren houtfineer. Bij deze vrijstaande opstelling van het bed kan een U-vormig houten werktablet met of zonder gesloten berging geplaatst worden dat dienstdoet als bureau of kaptafel.

 

 

 

ZNOR 4 Interieur Mr Blue SkyJackie, Edmire voor Mr Blue Sky

Een ligzetel in een strak design met een frisse, trendy look. Relaxen op het water op een al even mooi meubel bij zwoele temperaturen. Waarom niet de twee combineren, dacht Mr Blue Sky, en dit unieke concept kreeg de naam Jackie, een drijvende lounger met bijbehorend cocktailtafeltje. Met bijpassend voetstuk wordt Jackie in no time omgetoverd tot een trendy ligstoel met bijzettafeltje voor op het terras, op het strand of in de tuin. Jackie is de eerste en unieke lijn van Mr Blue Sky en zowel het ontwerp als de productie zijn Belgisch.

 

 

 

 

Verlichting

ZNOR 5 Peruse LoversThe Lovers, Frederik Delbart voor PER/USE

The Siblings-verlichting van Frederik Delbart voor PER/USE ontving een Henry van de Velde Label. Nieuw in de collectie zijn The Lovers, een collectie hanglampen die ook als tafel- of vloerlamp kunnen worden gebruikt. Externe en interne schaduwen creëren transparantie en beïnvloeden beurtelings het uitgestraalde licht. Beschikbaar in twee versies: 40 cm en 20 cm hoog.

 

 

 

ZNOR 5 Trizo 2 LippsLipps, Luc Ramael voor Trizo21

Lipps vangt het licht in een zwevende, gestileerde ring en geeft een indirecte verlichting aan de ruimte. De Lipps-serie kan door zijn specifieke vorm, de mogelijke kleurcombinaties en de verschillende afmetingen en toepassingen verleiden tot speelse lichtcomposities en -variaties zowel in de privéwoning als in publieke ruimtes. Lipps is verkrijgbaar als pendel-, wand- en plafondarmatuur in drie diameters.

 

 

 

 

 

 

ZNOR 5 Interieur FOêHN LocationFöhn, James Van Vossel voor Dark
Dark bracht heel wat nieuwigheden, zoals Ausum van Alex De Witte, Captain Cork van Miguel Arruda of het eigen ontwerp van Soyuz. Misschien minder spectaculair is Föhn van James Van Vossel, duidelijk geïnspireerd op oude haardrogers.

 

 

 

 

 

 

 

 

ZNOR 5 Interieur oh!led Eden DesignOh!led, Bart Lens voor Eden Design

Oleds (organische leds) worden overwegend gebruikt voor sfeerverlichting. De nieuwste generatie laat toe om ze ook als functionele verlichting te gebruiken. Dit dunne paneeltje, uit aluminium en glas, en slechts 12 cm groot en 5 mm dik, kan in alle richtingen schijnen en behoort tot de krachtigste ter wereld.

 

 

 

 

Ventura

ZNOR 6 Interieur 2L Poirot Rainforest WhitePoirot, Stijn D’Hondt voor Pinscher

De Poirot-tafel van het jonge Belgische designlabel Pinscher bestaat uit verschillende bladen en onderstellen. Je bestelt een onderstel en een blad naar eigen smaak, in marmer of eik in verschillende beitsen. De tafel kan ook blijvend worden aangepast, zowel naar functie als naar afwerking, en heeft dus een oneindige levensduur. Stijn D’Hondt, stichter van Pinscher, ontwerpt meubelen die een ruimte veranderen zonder opdringerig of al te kunstzinnig aanwezig te zijn.

 

 

 

 

 

 

 

ZNOR 6 CorkinhoCorkinho, Cédric Etienne

Cédric Etienne ontwerpt met Corkinho duurzame bouwstenen voor domestica-architectuur. Corkinho laat zowel de akoestische als isolerende kwaliteiten van kurk naar voren komen binnen het ontwerp van simpele, functionele vormen. Met de duurzame, massieve kurken bouwstenen, die voortkomen uit het cradle-to-cradle principe, worden zowel space dividers als meubilair gerealiseerd.

 

 

ZAAG, Tina Peirlinck

ZNOR 6 Tina PeirlinckHet centrale concept van ZAAG is de mogelijkheid om het uitzicht van het meubel te wijzigen volgens de mood van de gebruiker. Als ontwerper wil Peirlinck de gebruiker meer betrekken bij de ontwikkeling van haar meubel. ZAAG wil authentiek en transformerend design in beeld brengen en geeft iedereen de kans om zijn interieur naar eigen wensen te vormen. Bovendien stelt ZAAG de eigenaar in staat om het meubel thuis nog aan te passen aan de gewenste sfeer.

 

 

ZNOR 6 Jointed Filip JanssensJoint, Filip Janssens

Filip Janssens is een laatbloeier als ontwerper. Na twintig jaar in het onderwijs switchte hij naar interieur- en meubeldesign. Hij ontwerpt multifunctionele modulaire meubels met een sterk architecturale klemtoon. Hij stapelt volumes. Het resultaat is een strak volumespel.

 

 

 

Buda

ZNOR 7 Interieur Wiglow RenderWiglow, Dirk Wynants voor Extremis

Wiglow houdt je ’s avonds lekker warm, ook als het ’s winters bar koud is. Waar hebben we onze inspiratie gehaald? Bij de Inuit, Eskimo’s, arctische nomaden en Scandinavische volkeren. Al deze volkeren weten perfect hoe je in de vrije natuur kunt overleven en er zelfs van kunt genieten. Het kampvuur nodigt uit tot gezellig samenzijn, samen koken en verhalen vertellen, terwijl Wiglow alle warmte binnenhoudt.

 

 

ZNOR 7 Interieur Dift & Ilse AckeEyes/Nights Only

DIFT opende tijdens Interieur 2014 een tijdelijk hotel in de Broelschool in Kortrijk onder de naam Eyes/Nights Only. Interieurwinkels en merken werden uitgenodigd om een kamer in te richten, waardoor je op één locatie een mooie staalkaart krijgt van hedendaagse inspirerende interieurs. En ’s nachts werden het gezellige hotelkamers.

Foto © Eline Ros

 

ZNOR 7 Modular Duell Bronze BlackDuell, Modular

In The Design Pharmacy stelde Modular zijn wandarmaturen Duell en Trapz voor in drie nieuwe metallic-combinaties: cocoa bronze met zwarte binnenkant, silky grey met champagnekleurige binnenkant en blue metallic met een aluminium binnenkant. De wandarmaturen Duell en Trapz zijn dubbelwandig. Modular Lighting Instruments benadrukt dat door ze in duotoonkleuren aan te bieden. De metallics binnenin zorgen voor een gezellige lichtgloed en extra sfeer.

 

 

ZNOR 7 Broelschool Bistro Interieur (c) foto Wouter Van VaerenberghInterieur Bistro – Belgian Banquet, Designers van het Jaar (2006-2013)

Ontmoeting, beleving en Belgische gastvrijheid staan centraal. De voormalige refter van de Broelschool was de plaats van afspraak, een plek die authenticiteit uitstraalt. De inrichting onderlijnt het karakter van de refter en speelt tegelijk met ‘Belgische absurditeit’.

Foto © Wouter Van Vaerenbergh

 

 

 

 

Deze reportage verscheen in Kwintessens nummer 91 van december 2014. Met dank aan Design Vlaanderen voor de bereidwillige medewerking.


door