Londen krijgt Garden Bridge

Er is veel om te doen geweest, er waren enthousiaste voorstanders en hevige tegenstanders, maar nu is het definitief: Londen krijgt een Garden Bridge. Ze komt over de Theems en verbindt de advocatenbuurt Temple Bar op de noordelijke oever met de artistieke en meer hippe Southbank, een energieke wijk met restaurants, theaters, kunstgalerieën en ander cultureel vertier.

De designers van Heatherwick Studio tekenden geen klassieke rechttoe rechtaanbrug, maar een die versmalt en verbreedt, met kronkelende paden. Je kan van de ene oever geeneens de andere zien. Het wordt dus een plek om te slenteren en her en der te genieten van het uitzicht op de rivier en de stad. Met een gevarieerde beplanting, van laag gras tot hoge bomen, met alle soorten ander groen ertussenin.  Zo krijgt Londen tegen 2018 een groot extra park, erg rustig gelegen, zwevend boven het water.

Er is wel een en ander vreemd aan de Garden Bridge. Zo mag je er niet over fietsen, echt jammer is dat en een gemiste kans qua milieuvriendelijke mobiliteit. En ook: twaalf dagen per jaar – gemiddeld één dag per maand dus – wordt ze afgesloten voor het grote publiek. Want dan mogen de grote bedrijven die de bouw voor 2/3de sponsoren er hun relaties uitnodigen op exclusieve party’s of wie weet op een serieuze natuurwandelingen. Niet dat het de lokale belastingbetaler niks kost: 1/3de van de bouw – momenteel begroot op 221 miljoen euro – én al het onderhoud achteraf is voor de stad. Terwijl volgens kritische stemmen het vooral toeristen zullen zijn die erop afkomen. Het merendeel van de zeven miljoen per jaar zelfs, want zoveel wandelaars zal het nieuwe park lokken, zo denk ze, daar aan de Theems.

Meer info en video>


door