Ja, bompa slaapt in de tuin

Nee, bijna niemand wil écht graag naar een bejaardentehuis. Maar ook bijna niemand wil zomaar zijn hoogbejaarde ouders in huis halen. Wel, in Nederland vonden ze er iets op: haalbare én betaalbare mantelzorgwoningen. Een comfortabel eenpersoonsverblijf met keuken, eethoekje, salon en badkamer. In maar 24 uur in de tuin te plaatsen. En later ook gewoon weer weg te halen.

En de slaapkamer? Wel, ’s avonds vorm je het salon heel eenvoudig om in een slaapvertrek. Manueel, maar het kan ook volautomatisch met een druk op de knop. De hele woning kan trouwens aan de persoonlijke voorkeuren worden aangepast en ingericht. En via een domoticasysteem bediend worden ook, om bijvoorbeeld de gordijnen automatisch te openen en te  sluiten. Ook tv, audio, alarm en verlichting kunnen erop aangesloten worden. Wat uiteraard ook goed is, gezien de doelgroep: standaard is het huis geschikt voor rolstoelgebruikers.

Een ingenieus bedachte, betaalbare woonmodule die snel te plaatsen is, is een slimme oplossing. Je woont dicht bijeen, maar toch blijft er privacy, zit je niet de hele tijd op elkaars lip. Als je een tuin met wat plaats hebt, natuurlijk. Maar wat misschien nog het slimste is van dit hele concept, is dat je het niet koopt, maar voor een redelijk bedrag huurt. Zonder zwaar contract of lange opzegtermijnen. Waardoor de drempel sterk verlaagt. Zodra het niet meer van nut is, wordt het weggehaald en elders neergezet. Het is een gezamenlijk project van de Nederlandse Unie KBO – de grootste seniorenorganisatie van het land -, architectenbureau Broekbakema en ingenieursbureau Multical. Ze zorgen meteen ook voor het aanvragen van vergunningen en andere paperassen. De naam waarmee ze met dit concept de boer opgaan is ook goedgekozen trouwens: Altijd Dichtbij.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

Mantelzorgwoning Mantelzorgwoning Mantelzorgwoning


door