Muller Van Severen wint Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving

Vanochtend startte Biennale Interieur 2014. Curator Joseph Grima gaf de aftrap met een interessante exposé over de geschiedenis van deze tweejaarlijkse designhoogmis. In 1968 was het opzet al de ‘modernity’ te belichten, die toen ingang vond in onze woonomgeving. En nu, 46 jaar later, is dat nog altijd een belangrijk thema. Zelfs de Airbnb-trend past daarin, want elk huis wordt mogelijk ook een gastenverblijf. En op technologisch vlak zijn smarthomes aan de orde van de dag. Al roepen ze tegelijk veel vragen op. Want wat gebeurt er met al de informatie die onze huizen en toestellen zullen opslaan op servers wereldwijd? Er zal een enorme hoeveelheid gegevens circuleren over hoe we leven en wat we doen en laten beschikbaar. Willen we dat wel, in ruil voor een beetje meer comfort?

Muller Van Severen (c) Mirjam Devriendt
Muller Van Severen (c) Mirjam Devriendt

Enfin, u hebt nog even tijd om erover na te denken. Want ondertussen worden er op de beurs toch nog vooral échte meubels en accessoires getoond. En net werd ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving 2013-2014 toegekend aan ontwerpen zonder technologische snufjes of in-the-cloud-data: minister Sven Gatz reikte  hem zopas uit aan het ontwerpersduo Muller Van Severen. Hij vatte de lofrede zo samen: “Het minimalisme van de ontwerpen van het duo Muller Van Severen zorgt voor een verrassende, actuele kijk op functioneel design, waarbij de link met Bauhaus nooit veraf is. Een veelbelovend duo waarvan het talent ook internationaal niet onopgemerkt blijft.” Fien Muller en Hannes Van Severen werden naast de grote eer ook bedacht met een cheque van 12.500 euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


door