Licht op de donkere kamers van de geest

Herfsttijd, vallen van het blad. Geen beter seizoen om het over schaduwkanten van ons gemoed te hebben, moet het Museum Dr. Guislain hebben gedacht. In ‘Donkere kamers’ belicht men het wezen van de melancholie, en hoe ze artistieke geesten door de eeuwen heen heeft geïnspireerd. Ook haar hedendaagse, ziekelijke evenknie, de depressie, komt aan bod. Het is immers een dunne lijn tussen de grillen van een neerslachtig genie, en de getormenteerde ziel van een waanzinnige. Zoveel zwaarmoedigheid zou zwaar op de maag kunnen vallen, maar zoals steeds geeft de equipe van het Museum Dr. Guislain er een geheel eigen wrong aan. Verwacht vooral een intieme expositie, met veel schoonheid, van bekende en minder bekende namen. We noemen maar even ‘Drawings of Old Trees’ van Patrick Van Caeckenbergh, een reeks prachtige tekeningen van majestueuze eenzame oude bomen, en voorts ook werk van o.m. Jan de Maesschalck, Thierry De Cordier, Erwin Olaf en Marie-Françoise Plissart.

Vanaf zaterdag 18 oktober in het Museum Dr. Guislain in Gent, en nu al een beetje op ZNOR.

www.museumdrguislain.be

[wzslider autoplay=”true”]

Erwin Olaf, Ir+¿ne scene, uit de reeks Grief, 2007, foto. Fondation Franc+¿s, Senlis

Marie-France Plissart, Een fa+ºade die gedemonteerd wordt, Brussel, ca. 1990, gelatinezilverdruk. Collectie Mus+®e de la Photographie, Charleroi Patrick Van Caeckenbergh, Tekeningen van oude bomen (zomer 2010), 2010, Pentel 120 3DX ÔÇö 0,5 mm A315. Courtesy Zeno X Gallery, Antwerp, foto Peter Cox -® SABAM Belgium, 2014 Carlos & Jason Sanchez, Descent, 2003, chromogene kleurenfoto. Collectie Mus+®e de la Photographie, Charleroi. Courtesy Torch Gallery, Amsterdam Domenico Feti (atelier van), De melancholie, 17de eeuw, olie op doek. -® Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgi+½, Brussel  foto J. Geleyns  Ro scan Erich Heckel, Die Alte, 1915, tempera op doek. Verzameling P. Florizoone -® SABAM Belgium, 2014 Jan Cox, Zelfportret, 1944, olie op doek. Galerie De Zwarte Panter, Antwerpen Johannes Kahrs, Untitled (trauer), 1996, olie op doek. Courtesy Zeno X Gallery, Antwerp -® SABAM Belgium 2014 Thierry De Cordier, Zeeberg, 2011, olie op doek op paneel. Priv+®collectie, Belgi+½, courtesy the Artist and Xavier Hufkens, Brussels, foto -® Dirk Pauwels, Gent


door