Miavoye: in het spoor van Paul van Ostaijen

Omdat het in de kunsten ook eens klein en fijn en moedig en vooral anders mag zijn, willen wij u attent maken op Miavoye. Een eigenzinnig kwartet trok op pelgrimage naar Miavoye-Anthée, het Waalse dorpje waar Paul van Ostaijen in een sanatorium zijn laatste dagen sleet. In ‘Wolfijzers en schietgeweren’ (1942) riep Richard Minne reeds op tot een bedevaart naar deze plek. Zoveel jaar na datum neemt schrijver Koen Peeters deze opdracht au sérieux. Hij verzamelde rond zich drie gelijkgestemden waarmee hij direct affiniteit voelde: beeldend kunstenaar Koen Broucke, dichter Peter Holvoet-Hanssen, en auteur en scenarist Pascal Verbeken. Zonder subsidies of zonder beloften van een uitgever begonnen ze aan deze trip, een liefdesverklaring aan de dadaïstische dichter, en tegelijk een exploratie van zichzelf. Koen Broucke: “Een fijn viermanschap, zeer aanvullend. Het was een boeiende en verrijkende tocht, ook en vooral op menselijk vlak.”

De expeditie is nu uitgemond in een collectief boek (‘Miavoye’, uitgegeven bij De Bezige Bij), de tijdelijke tentoonstelling ‘A la vièrge poupine’, en zelfs een hoorspel op Klara op 1 en 8 november.

Miavoye: boekpresentatie op 16 okt om 20u in het Letterenhuis, Antwerpen.

A la Vierge Poupine, pop-up gallery: opening op 16 okt om 22u, verder te bezichtigen elke vrij, za en zo tem 2 nov, van 14u tot 18u, of op afspraak.

Meer info

[wzslider autoplay=”true”]

Clipboard01 Broucke_Le Vallon lr Broucke_Anthée lr Clipboard018 Clipboard02 miavoyecover A la Vierge Poupine invit lr


door