Mark Rothko: blozend roze en knallend blauw

‘Mensen staan voor mijn schilderijen te huilen, omdat ze dezelfde spirituele ervaring hebben als ik had, toen ik het schilderde’. Emoties binnen de abstracte kunst? Het kan, althans volgens Mark Rothko, die met zijn zinderende kleurlagen inkijk geeft in de intensiteit van zijn – somtijds geteisterde – ziel. Angst, tragiek, extase en euforie: een goede verstaander leest het allemaal in zijn immense, sublieme doeken. Er is ook aandacht voor het vroege fauvistische en surrealistische werk van de schilder, en voor het somberste zwart dat hij verkoos voor hij in 1970 een einde maakte aan zijn leven. Als dat allemaal te zwaarwichtig klinkt: u mag op deze overzichtsexpo ook gewoon genieten van de overdaad aan blozend roze, zonovergoten geel en knallend blauw. Grootse kunst die tot troost en verwondering strekt, beslist een retourtje Den Haag waard.

Vanaf zaterdag 20 september 2014 tot en met 1 maart 2015 in het Gemeentemuseum in Den Haag.

[wzslider autoplay=”true”]

5_-_mark_rothko_untitled_1968_acrylic_on_paper 17b_-_mark_rothko_untitled_1970_acryllic_on_canvas 36_-_mark_rothko_untitled_1968_acrylic_on_paper_mounted_on_hardboard_panel a12963_sbd a13464_sbd a13861_sbd a19069_sbd a20919_sbd_0


door