Adieu van Brusselse bouwmeester

Straks zit de vijfjarige termijn van de eerste bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest erop. En anders dan in Vlaanderen kiezen ze resoluut voor een opvolger, er zijn zes kandidaten. Maar soit, eerst de huidige uitwuiven. Daartoe loopt vanaf 12 september de expo ‘bMa / Man of toughts‘ in de oude lokettenzaal van het BNP Parisbas Fortis-hoofdzetel aan de Ravensteinstraat in hartje Brussel. Daarin toont bouwmeester Olivier Bastin een aantal projecten waaraan hij heeft bijgedragen. Eén daarvan was trouwens het begeleiden van de procedure om te komen tot de nieuwe gebouwen die BNP Paribas Fortis er de komende jaren zal neerzetten, de huidige gaan – helaas volgens sommigen – tegen de grond. Wie daarin geïnteresseerd is, krijgt een chronologisch overzicht  en kan de werkdocumenten doorbladeren, wat een interessante inkijk geeft in zo’n complex dossier.

Voor de expo alleen zouden we niet speciaal naar Brussel rijden, daarvoor weegt die naar ons gevoel wat te licht. Maar er is wat anders: tijdens de expo is ook de imposante kofferzaal van de bank open voor het publiek. Die is indertijd bedacht en getekend door interieurarchitect Jules Wabbes, met veel oog voor detail. Niet alleen het design van de safes, maar zeker ook het meubilair – met schitterende ‘barkrukken’ aan de onthaalbalie – en zelfs het plafond zijn het bekijken meer dan waard. En gezien de toekomst van het gebouw, is dit ook de laatste kans om deze kofferzaal  te bewonderen. Al zal hij omwille van de historische waarde bewaard blijven in het nieuwe gebouw, maar dan moet u wachten tot 2021. En er een koffer huren, dat ook.

Overzichtstentoonstelling ‘bMa / Man of thoughts’ van Olivier Bastin, de bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, van 12 tot 25 september 2014 in de oude lokettenzaal van BNP Paribas Fortis, Ravensteinstraat 29, 1000 Brussel. Telkens van 12 tot 19 uur.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 


door