Henry van de Velde Labels 2014 bekendgemaakt

Zopas heeft Design Vlaanderen de Henry van de Velde Labels 2014 bekendgemaakt. Dat zijn kwaliteitslabels voor 15 opmerkelijke producten of diensten. Typerend voor deze labels is dat de inzendingen anoniem worden beoordeeld door de jury, wat de objectiviteit ten goede komt. Dit jaar waren er 160 inzendingen, waarvan 80 na een eerste selectie grondig werden getest en gekeurd. De jury legde de lat erg hoog. Zo moeten de uitverkoren ontwerpen echt onderscheidend zijn en voldoen aan deze strenge designcriteria: hedendaags en innovatief zijn, beschikken over esthetische kwalitieten, er moet nagedacht zijn over de kleinste details, het moet functioneel en eenvoudig zijn in het gebruik, en duurzaam en milieuvriendelijk. Dat er nog 15 overbleven na de uiteindelijke screening, duidt op de hoge kwaliteit van de inzendingen. Hieronder vindt u alle Henry van de Velde Labels 2014, samen met de jurybeschrijving. Kijk, lees en geniet.

AESTEEM

Henry van de Velde Label 2014 - AesteemLichtschakelaar
Ontwerp: Innodux bvba (Matthias De Buck en Pieter Stichelbaut)
Bedrijf: Innodux bvba
www.aesteem.com

“Touch and swipe” op de interface, we doen het elke dag. Aesteem vertaalt de beweging naar de lichtschakelaar.
Je kan de beweging voelen en horen door met je vinger over één balkje te swipen van de bovenzijde van de schakelaar naar de onderzijde. Door middel van een gepatenteerd schuifmechanisme schuiven de balkjes terug naar hun oorspronkelijke stand. Achter de knoppen is een LED geplaatst, zodat de schakelaar perfect in het donker terug te vinden is. Per knop is er ook een LED voorzien. Daardoor weet de gebruiker steeds welke knop hij gebruikt heeft.

 

AL SLAPEND RIJK WORDEN

Henry van de Velde Label 2014 - Al slapend rijk wordenBedlinnen
Ontwerp: slld, Sofie Lachaert + Luc d’Hanis
Bedrijf: Verilin
Fotograaf: Jean Godecharle
Bron foto: Tranches de Vie – Grand Hornu Images 2014
www.lachaert.com, www.verilin.be

Dit bedlinnen is het resultaat van een gemeenschappelijk project tussen het duo slld, Sofie Lachaert & Luc d’Hanis en Verilin, de textielproducent gespecialiseerd in ambachtelijke Jacquard weven. Er werd geweven in vlas en satijnkatoen, voor een goede temperatuurregulatie, groot absorptievermogen en een fijne touch.
De tekening van het bedlinnen verwijst naar het lijnenspel op bankbriefjes. Deze ingewikkelde tekeningen vertalen naar een Jacquardtekening is een complex gegeven, omdat iedere structuur dient te worden omgezet in een binding met textuur. Naast alle technische eigenschappen van de machines dient de ontwerper ook rekening te houden met de stabiliteit van de bindingen in het weefsel, een optimale kleurweergave en een juiste plaatsing.
De tekening vergt een vernieuwde kijk op Jacquardweven. Hier worden de geweven draden deel van het concept, ze vormen de achtergrondlijnen en evoceren het grafisch motief van het bankbiljet. De nominale waarde van het geld is echter verdwenen, als teken van de relativiteit van de waarde, van de verwaandheid van de speculatie, van de broosheid van macht gebaseerd op rijkdom. Wat overblijft is de intrinsieke schoonheid van de gekleurde krommingen.

 

BELGIUM XTRA BOLD

Henry van de Velde Label 2014 - Belgium Xtra BoldBoek
Ontwerp: Sanny Winters, oeyenenwinters
Bedrijf: Lannoo
www.winterswonderland.be, www.lannoo.be

In Belgium – Xtra bold ontleedt Sanny Winters het land op grafische wijze en toont in de haar kenmerkende stijl 128 typografische parels. Het biedt een ongewone kijk op Belgische helden, vaderlandse gebeurtenissen en de verschillen en gelijkenissen tussen Vlaanderen en Wallonië.
Na talloze brainstormsessies met Vlamingen, Walen en Brusselaars kwam ze tot dit 4-talig  boek dat doet kijken over de haag en een spiegel voorhoudt aan elke inwoner van het land.
Belgium Xtra Bold schetst een ludiek beeld van België vol doordenkers en een uitstekend grafisch alternatief voor de vele statements over dit land.

 

CANVAS

Henry van de Velde Label 2014 - CANVASTapijt uit gerecycleerde canvas (legertenten)
Ontwerp: Kim De Cabooter en Christophe Vervaeke (Papilio)
Bedrijf: Papilio (Prado Rugs)
www.papilio.be

Tapijten gemaakt van gerecycleerde legertenten.
Elk stuk is uniek, elke kras een niet verteld verhaal. Dit CANVAS-tapijt, dat tot de Memorial-collectie behoort, werd door Papilio ontworpen om onze geliefden te herdenken die hun leven lieten tijdens de Wereldoorlogen. Dit specifieke tapijt werd gemaakt van gerecycleerde legertenten met een kruissteektechniek in leder. Deze Recycled-collectie werd gelanceerd op de Domotex-beurs in januari 2014.

 

DAILY NEEDS

Henry van de Velde Label 2014 -Daily NeedsEen modulair programma om te tuinieren en kleinvee te houden (kippenhok, groentebak, tuinberging)
Ontwerp: Wim en Bob Segers (Studio Segers)
Bedrijf: Daily Needs
www.studiosegers.be

Daily Needs is een modulair programma om te tuinieren en kleinvee te houden. Een project met sociale, ecologische en economische relevantie. Tools om groenten te telen, om tuingereedschap op te bergen, om kippen te houden, enz.
De esthetische vormentaal van Daily Needs verwijst naar de archetypische huisvorm.
Het product wordt gemaakt uit Thermowood, thermisch behandeld dennenhout uit Europese bossen. Dit hout geeft een natuurlijke uitstraling, vergrijst langzaam met een mooie patine. Zwarte betonplex is de constructieve drager. Het materiaal laat toe om het in elke natuurlijke omgeving te plaatsen zoals stadstuinen, terrassen, openbare plaatsen, maar ook rust- of verzorgingstehuizen.
Het project kwam tot stand binnen het innovatietraject DoDesign in samenwerking met MAD-faculty (Khlim/PXL), Cultuurplatform Design (Provincie Limburg), IDE, Leuven-MRC en REcentre. Met de steun van Stad Genk en de Vlaamse overheid.

 

LINEA

Henry van de Velde Label 2014 -LineaTuinbank en tuintafel
Ontwerp: Jan Kuppers & Karen Wuytens, kuppers&wuytens
www.kupperswuytens.com

De Linea, een tuintafel en bijhorende bank van ontwerpstudio kuppers&wuytens, is gebaseerd op de problematiek van het stockeren van buitenmeubilair in de winter. Linea biedt hierop een antwoord: de tafel en bank bestaan uit een set profielen en houten planken. In de winter hang je de profielen aan de haak, het hout stapel je op waardoor de opslagruimte beperkt wordt tot een minimum.
Door de opbouw van het ontwerp kan deze tafel en bank op maat gemaakt worden. De profielen kunnen immers eenvoudig ge(de)monteerd en verschoven worden waardoor de lengte van de houten balken het totale formaat bepalen. De openingen in de profielen zijn getand waardoor de houten balken stevig geklemd worden door ze m.b.v. een bout vast te maken. Bovendien zorgt dit esthetisch detail voor de nodige stabiliteit.
Daarenboven kan de gebruiker zijn tafel en bank individualiseren door zelf een houtsoort te kiezen, waardoor het totaalbeeld verandert. Hierdoor bepaalt de gebruiker zelf de prijs van het geheel.
Het ontwerp is opgebouwd met een minimum aan materialen en productietechnieken waardoor het ontwerp eenvormigheid uitstraalt. Door deze keuze kan het ontwerp lokaal geproduceerd worden. Dit is zowel economisch, ecologisch als maatschappelijk relevant in tijden waar de maakindustrie geen toekomst meer lijkt te hebben.

 

NORDIC SPRUCE BOX

Henry van de Velde Label 2014 - Nordic Spruce BoxModulair kastensysteem
Ontwerp: Atelier Ternier
Bedrijf: Labt
www.atelierternier.be, www.labt.be

De Nordic Spruce Box wil een antwoord bieden op de kant-en-klare kasten uit de meubelsupermarkten. Het is ambachtelijk product gemaakt met een industriële ingesteldheid.
Door het combineren van de standaardbasis met drie verschillende modules (ladenblok, een middenstuk en een hoge kast) in 6 verschillende kleuren, kan de consument een eigenzinnige kast maken. Deze kast is stevig, kan makkelijk gemonteerd en gedemonteerd worden en heeft karakter zat.

 

PIANO

Henry van de Velde Label 2014 -PianoLichtschakelaar
Ontwerp: David Dos Santos, Studio Dos Santos
Bedrijf: Lithoss nv
www. dossantos.be, www.lithoss.com

Vaak lijkt een schakelaar een banaal element binnen het interieurconcept. De Piano heeft een mooie en ietwat futuristische vorm waardoor hij een decoratieve waarde toevoegt aan de kamer. De Piano is meer dan gewoon een instrument waarmee men het licht aanmaakt of dat in de toegang van stroom toevoer voorziet. Zijn ontwerp is gebaseerd op de “soft keys” van een piano. De Piano verbergt bij frontaal zicht de kader en heeft een minimalistisch, futuristisch en eenvoudig design.
Piano betekent vlak in het Italiaans. De schakelaar heeft dan ook geen zichtbaar kader, maar alleen maar zichtbare knoppen. Hierdoor kan men horizontaal en verticaal naadloos schakelen met eindeloos veel schakelaars. De Piano vormt een bouwstenenstructuur.

 

REKTOR

Henry van de Velde Label 2014 -RektorVerlichting
Ontwerp: Bram Couvreur & Björn Devos, Couvreur & Devos
Bedrijf: Modular Lighting Instruments
www.couvreurdevos.be, www.supermodular.com

Het unieke aan Rektor is dat alle technische snufjes in de armatuur verwerkt zitten. Door de innovatieve kanteltechniek kun je het lichthuis 360° rondom draaien, terwijl de spot ook nog eens 90° naar boven of beneden kantelt. En dat zonder dat er een draad te zien is.
Rektor krijgt zo een stijlvolle duo toonlook. Zijn lichthuis heeft altijd een witte of zwarte structuur, het accent komt op de behuizing van de gear. Hiervoor kun je naar wens kiezen tussen brushed aluminium, chrome of het nieuwe smoked bronze.
De strakke belijningen van Rektor laten toe om een symbolische lichtlijn te creëren op het plafond. De spot is niet alleen uiterst geschikt om aan het plafond te bevestigen, maar functioneert ook prima aan de wand.

 

SMAPPEE

Henry van de Velde Label 2014 - SmappeeSlimme elektriciteitsmonitor
Ontwerp: Steven Dehollander, Pilipili
Bedrijf: Smappee nv
www.pilipili.be, www.smappee.com

Smappee is een ‘energy buddy’ die je een gedetailleerd inzicht geeft in je energieverbruik door middel van een meetunit bij de meterkast en een App voor iOS of Android. Smappee installeren is eenvoudig. De bijgeleverde stroomklem klem je rond de hoofdkabel tussen de meterkast en de zekeringkast. De Smappee zelf hang je ergens vlak bij op.
Smappee gaat een stapje verder dan bestaande energiemeters. Het toestel is in staat om bepaalde verbruikspatronen van toestellen te herkennen. In de App krijgen deze toestellen een eigen Appliance DNA. Deze toont het energieverbruik, net als de duur van gebruik en de daarmee verbonden kosten. Op die manier kan je snel de grootste slokoppen opsporen en krijg je ook een idee van sluimerverbruik.
Toestellen kun je met de smappee comfortstekker, een draadloze tussenstekker, op afstand aan- en uitzetten. Zo kan je bijvoorbeeld je computer doen uitvallen als je zelf meer dan 100 meter van je huis verwijderd bent.
De behuizing is uit volledig recycleerbare plastics opgebouwd. Extra onderdelen zijn vermeden door het gebruik van translucente materialen. De bovenkant is wit en laat de gloed van de indicatie-leds door. Hierdoor krijgt de gebruiker feedback over de status van het toestel en wordt dit meteen ook een design-feature. Uiteraard werd het volume zo klein mogelijk gehouden. Het vermijden van schroeven zorgt voor een eenvoudige montage en productontmanteling.

 

STOOL

Henry van de Velde Label 2014 -StoolKrukje
Ontwerp: Caroline Voet
Bedrijf: Drisag
www.carolinevoet.be, www.drisag.be

Caroline Voet ontwierp STOOL in 2010, als onderdeel voor het interieur van de artiestenloges in De Singel. Nooit eerder ontwierp ze zo een klein meubel. Het krukje is een nieuwe interpretatie van het aloude melkkrukje. Het eiken zitvlak biedt de typische mogelijkheid om er op twee wijzen op plaats te nemen, wat nog extra versterkt wordt door een zeer eigen kromming. Deze vorm geeft STOOL een uitgesproken, een beetje koppig frontaal karakter en nodigt je uit om hem uit te proberen.
STOOL kan langs de korte kant ook perfect aaneengeschakeld worden als bank, waar het gekromde zitvlak een doorlopend, subtiel ritme creëert.

 

THE SIBLINGS

Henry van de Velde Label 2014 - The SiblingsFamilie van lampen
Ontwerp: Frederik Delbart Design Studio
Bedrijf: PER/USE
www.frederikdelbart.be, www.peruse.be

The Siblings van Frederik Delbart is een collectie van lampen met een houten basis en een transparante kap in glas. Helderheid is hier het sleutelwoord: in de vorm, in de functie, maar ook in de moderne LEDs die een aangenaam licht verspreiden. U kunt de lichtbundel richten dankzij de kantelbare glazen kap. De lichtbron creëert meteen speelse weerkaatsingen in de heldere glazen kegel van de lampenkap. Dit accentueert mooi de zuivere lijnen en het contrast tussen het glanzende glas en de matte basis in hout.
De lampen werden werkelijkheid na een onderzoek in twee verschillende domeinen: aan de ene kant het verlangen om rond de esthetiek van laboratoriumglas te werken en aan de andere kant, het gebruik van hedendaagse lichtbronnen zoals LEDs en OLEDs. Deze twee elementen wekten de interesse van de ontwerper naar het achterliggende idee, waar hij veel belang aan hecht: het feit dat de diffuser ook het structurele aspect van de lampenkap op zich neemt. De andere formele keuze was dat de kap, die schijnbaar een glazen object zonder directe functie is omdat het mechanische deel afwezig lijkt te zijn, zichzelf zou kunnen “tonen” door gekoppeld te worden aan andere objecten. De lampenkap heeft al een zekere aanwezigheid, maar transformeert in combinatie met zijn onidentificeerbare mede-objecten in hout, zijn “Siblings”.

 

THINK IN COLOUR

Henry van de Velde Label 2014 -Think in ColourA kaleidoscopic view of Visionandfactory’s multifaced output’
Boek
Ontwerp: Hugo Puttaert, Visionandfactory – integrated design , en Dimitri Jeannottat
Bedrijf: Graphius + Dioss
www.visionandfactory.com, www.thinkincolour.be

‘Think in Colour’ is een catalogus met meer dan 380 pagina’s gewijd aan het kleurrijke oeuvre van grafisch ontwerper Hugo Puttaert (°1960). Het boek is een visuele trip doorheen het werk van deze Brusselse ontwerper. Eerder dan een volledig overzicht, geeft het boek een selectie, een caleidoscopisch beeld op de veelvormige output van studio Visionandfactory. Het geselecteerde werk wordt gekaderd aan de hand van teksten die een inzicht verschaffen over de geschiedenis en de processen van de studio en de visie op het ontwerpvak door Hugo Puttaert. Cruciaal daarin is het credo “Think in Colour”. Met een kaft in irisdruk en honderden kleurenpagina’s, is dit boek daar ook een treffende illustratie van.

 

TWINS

Henry van de Velde Label 2014 - TwinsDecoratieve en functionele keramiek
Ontwerp: Margot Thyssen
www.margotthyssen.be

Twins is het resultaat van jarenlang onderzoek door Margot Thyssen. Ontevreden met de vervorming, eigen aan de slip casting techniek, onderzocht ze en bekwaamde ze zich in de multilayer slip casting techniek. Door een perfecte beheersing van deze techniek, kan ze haar temperatuur en pendeltijd zodanig inschatten dat ze optimaal met transparantie kan spelen. Hierdoor schijnt de middelste kleur altijd een beetje door het witte porselein en lijkt het of er een vlak gevangen zit tussen de twee witte lagen.
De buitenkant is mat, omwille van het aangename, zachte gevoel. De binnenzijde is voorzien van een transparant glazuur, waardoor het porselein een lichtgrijs, glasachtig effect heeft.

 

WOODFACE

Henry van de Velde Label 2014 -WoodfaceGevelbekleding
Ontwerp: Roel Vandebeek, Depot Roel Vandebeek
Bedrijf: Outdoor Wood Concepts
www.depotroelvandebeek.be, www.outdoorwoodconcepts.be

Woodface is een innovatief massief houten verticaal gevelconcept dat u de vrijheid biedt om projectgebonden te personaliseren. De gebruiker kan kiezen tussen 3 verschillende breedtes en diktes van latten en deze combineren. Deze houten massieve latten worden steeds afwisselend gecombineerd met een ‘custom made’ aluminium extrusieprofiel waardoor er meer context, inhoud en mogelijkheden ontstaat voor de architect en eindklant. Deze kan als het ware zijn eigen ontwerp uitwerken door het kiezen in functie van de breedte of diepte van de houten latten. Zo wordt elke gevel uniek.
Het aluminium profiel is verkrijgbaar in RAL kleuren (al dan niet structuurlak) of geanodiseerd. Dit geeft niet alleen de mogelijkheid om een kleur te kiezen, maar tevens kan men dezelfde RAL tint kiezen als de ramen, deuren, dakgoten of andere plooistukken of afwerkingselementen aan het gebouw. Bovendien is het aluminium profiel ook verkrijgbaar met een geïntegreerde LED verlichting.
Voor het maken van ad random simulaties van een Woodface gevel is er een speciale handige webtool ontwikkeld en krijgt de klant onmiddellijk een indicatieve kostprijsberekening.
In de houtsector is het eenvoudig om een bestaand houten profiel te kopiëren. Doordat Roel Vandebeek een aluminium extrusie profiel aan het systeem heeft toegevoegd wordt dit haast onmogelijk. Hierdoor wordt de fabrikant beschermd tegen namaak.
Woodface is geschikt voor binnen- en buiten toepassingen. Hierbij zijn ronde vormen geen probleem. Woodface gevelbekleding is een dicht systeem dat geventileerd wordt.

 


door