Muller Van Severen New Work

Muller Van Severen: New Work

Fien Muller Hannes Van SeverenHet gaat hard voor Fien Muller en Hannes Van Severen. Drie jaar geleden startten de fotografe en haar beeldhouwer met gezamenlijke ontwerpen, meubelobjecten. Ondertussen exposeerden ze die niet alleen in Antwerpen en Kortrijk, maar ook in vooraanstaande galeries en musea in Londen, Berlijn, Milaan, Kopenhagen en straks ook Parijs en New York. En werden ze her en der genomineerd voor hun knappe ontwerpen. Door het Design Museum in Londen bijvoorbeeld, of Wallpaper Magazine, in de categorie ‘Beste designer van het jaar 2014’.

Maar kijk, vanaf donderdag doen ze het weer in eigen land.  In de Antwerpse Galerie Valerie Traan meer bepaald, waar het allemaal begon. Ze brengen er nieuw werk, dat verdergaat op de weg die ze met zoveel succes bewandelden. Wat ze creëren, is een geslaagde kruising van kunst en functionaliteit. Ook nu weer met bladen in gekleurd polyethyleen, hun lievelingsmateriaal, omwille van het subtiele tactiele. Dat materiaal laten ze een nog prominentere rol spelen zelfs, in verschillende tafels verwerken ze het zonder frame. Maar welk object ze ook creëren, telkens combineren ze streng met speels, poëtisch met praktisch bruikbaar, statisch met beweeglijk. Sterk verschillende creaties soms, maar tegelijk zeer herkenbaar.

Fien Muller: “Door het succes van onze meubels, komen we haast niet meer toe aan fotografie of beeldhouwwerk. Maar het is goed zo, we vinden het allebei erg leuk, halen er veel voldoening uit. We hebben niet de indruk dat we al uitverteld zijn, integendeel. We blijven ook nauw betrokken bij de productie van bestellingen uit de eerdere collecties, elk stuk gaat nog altijd door onze handen vooraleer we het leveren. Dat doen we trouwens erg graag, het contact met kopers is leerrijk. Sommigen gebruiken onze objecten écht, anderen durven ze bijna niet aanraken (lacht). Voor New Work beperken we de oplage wel tot twaalf stuks per object. Dat is allicht fijn voor wie iets koopt, maar het daagt ons ook uit om weer op zoek te gaan naar iets nieuws.”

De expo New Work loopt vanaf nu donderdag 4 september tot 25 oktober 2014 in Galerie Valerie Traan van Veerle Wenes. Wie het budget niet heeft voor een van de tentoongestelde meubelobjecten, kan het Engelstalige boek over de ontwerpersduo in huis halen, dat op 10 oktober wordt gepresenteerd in dezelfde galerie, tussen al dat schone nieuwe werk. Daarin een overzicht van wat Fien en Hannes al bedachten, maar vooral ook over de weg ernaartoe, het ontwerpproces. Maar daarover later meer.

 

Muller Van Severen New WorkMuller Van Severen New Work 5 Muller Van Severen New Work 4Muller Van Severen New Work 2 Muller Van Severen New Work 3

 

 

 

 


door