Juvet Landscape Hotel: architectuur & natuur

Sommige plekken zijn zo mooi dat je je eigen ogen haast niet gelooft. Mooier dan prentkaarten.  Mooier dan alles wat je al gezien hebt.

De heuvel in Noorwegen waarop het Juvet Landscape Hotel is gebouwd, is zo’n plek. Op het terrein staan zeven opmerkelijke houten chalets. Strak design, vakkundig ingepast tussen de bomen, met zicht op een kolkende rivier die er een felle bocht maakt. Net daar lijkt het water even halt te houden, als was het om de gasten te groeten. Om vervolgens weer vaart te maken, richting fjorden. In de verte waken hoge bergtoppen, met eeuwige sneeuw.  Ronduit spectaculair.

Precies daar kunnen logeren, is een godsgeschenk. De verblijfplaatsen zijn bedacht door Jensen & Skodvin Arkitektkantor, met een tastbaar groot respect voor de natuur. Volgens de eigenaar Knut Slinning is er geen boom gesneuveld, en alles kan ook zonder blijvende sporen weer worden weggehaald.

Samen met de rivier eisen de bomen alle aandacht op, de ramen lijken wel reuzegrote tv-schermen, met ongehinderd zicht op water en bos. Fijn detail: in de muren zitten houten schuifpaneeltjes, waarmee je de ventilatie, maar ook het buitengeluid regelt. En de hele woon- en slaapruimte is donker gekleurd. De wanden, de vloer, maar ook de stoelen en de lampen. Waardoor het frisse groen en heldere blauw van buiten nog meer in het oog springt.

Voor zo’n indrukwekkend effect zijn natuurlijk keuzes nodig. Zoals geen gordijnen aan de minimalistische ramen, waardoor de natuur mee het levensritme bepaalt. Of geen tv-toestel. Alles wat de aandacht kan afleiden van de natuur werd geschrapt. Wie een chalet van Centerparks of Molenheide als norm neemt voor een geslaagde vakantie, of geen voeling heeft met eigentijdse architectuur of Noorse eigenzinnigheid, boekt beter iets anders. Maar voor liefhebbers van strak design, straffe architectuur, respect voor de natuur en wonderlijke locaties is dit een onvergetelijk adres.

© Foto’s Juvet Landscape Hotel & Znor.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door