Fotografie en mystiek

De Belgen weten hun plekken wel te kiezen. In Zwitserland (kanton Wallis/Valais) loopt momenteel de TRIENNALE 2014 van hedendaagse kunst. We zagen mooie dingen op verrassende locaties (o.m. de opgeknapte elektriciteitscentrale in Fully, en de oude gevangenis van Sion), maar de absolute uitschieter was het werk van die ene buitenlander: fotograaf Geert Goiris. Hij weet op deze Triennale maar liefst twee locaties in te palmen, en wat voor locaties. Bovenop de Barrage de Mauvoisin (1976 m) kom je niet zomaar. Eerst wacht je een fikse klim van goed een halfuur langs een pittoreske kapel en verschillende, lange ‘onderbergse’ mijngangetjes  – op zich al een belevenis. Eenmaal boven wacht je een prachtig panoramisch zicht op het melkwitte water van het stuwmeer, en een aantal indrukwekkende watervallen. Mystiek ten top. En op die plek heeft Geert Goiris dus een reeks foto’s neergepoot. Uiteraard is het kader een meerwaarde, maar het werk is zo sterk dat het in elke omgeving zijn kracht zou tonen. Wie daarna even wil bekomen, daalt terug af naar de vallei, en houdt nog even halt  in Le Châble. Ook daar exposeert de Belg, in de 17e-eeuwse vertrekken van het Musée de Bagnes. Weer is de locatie een traktatie op zich.

In het werk van Geert Goiris lees je een voorliefde voor bijzondere, soms ronduit bizarre of onherbergzame plekken. Met deze tentoonstelling weet hij onderwerp en context perfect te verweven. Voor wie deze zomer in de buurt is, of op weg naar Italië (beide locaties liggen in de buurt van Martigny & de Grote Sint-Bernhardtunnel): beslist een tussenstop of ommetje waard.

Triennale Wallis/Valais 2014

Le Musée de Bagnes

Barrage de Mauvoisin - Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin – Copyright Annelies Vanbelle

 

Barrage de Mauvoisin - Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin – Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin - Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin – Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin - Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin – Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin - Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin – Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin - Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin – Copyright Annelies Vanbelle
Werk van Geert Goiris op de Barrage de Mauvoisin - foto Annelies Vanbelle
Werk van Geert Goiris op de Barrage de Mauvoisin – foto Annelies Vanbelle
Werk van Geert Goiris op de Barrage de Mauvoisin - foto Annelies Vanbelle
Werk van Geert Goiris op de Barrage de Mauvoisin – foto Annelies Vanbelle
Werk van Geert Goiris op de Barrage de Mauvoisin - foto Annelies Vanbelle
Werk van Geert Goiris op de Barrage de Mauvoisin – foto Annelies Vanbelle
Werk van Geert Goiris op de Barrage de Mauvoisin - foto Annelies Vanbelle
Werk van Geert Goiris op de Barrage de Mauvoisin – foto Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin - Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin – Copyright Annelies Vanbelle
Barrage de Mauvoisin – Copyright Annelies Vanbelle

 


door