Expo: 5 mooie tentoonstellingen in juli

1. Annelie Vandendael & Maroesjka Lavigne, tot 4 oktober in de Vander Weyden Gallery in Antwerpen.

Annelie Vandendael was van kleins af gefascineerd door beeld, rijfde verschillende belangrijke prijzen binnen (onlangs nog de Gold Medal Award op een internationale tentoonstelling in San Francisco) en werkte voor Benetton, Paul Smith en Mellow Yellow. Maroesjka Lavigne trok vier maanden alleen door IJsland en maakte er ‘Island’, een desolate reeks beelden van een vaak verstild besneeuwd landschap.

2. Josef Hoflehner, tot 6 september in Young Gallery, Brussel.

Voor de reeks ‘Patience’ trok de Oostenrijkse fotograaf Hoflehner samen met zijn 25 jaar oude zoon Jakob de wereld rond. Ze wachten uren, dagen, weken, soms zelfs langer tot zich voor hun ogen het juiste beeld voltrok: het perfecte weer, het gewenste licht. Sereniteit en stilte ten top.

3. Biënnale van de schilderkunst – De toets van de schilder, tot 12 oktober in Museum Dhondt-Dhaenens.

Hoe brengt een schilder de verf aan? Is dat vluchtig, nonchalant haast, of met vele doordachte lagen? En welke sensatie brengt hij of zij hiermee teweeg? Deze vraag naar de materialiteit van schilderijen is de rode draad van de biënnale deze keer. Te zien op drie plekken: het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, het Roger RaveelMuseum in Machelen-Zulte, en het Museum van Deinze en de Leiestreek in Deinze. Met werken van o.m. Rik Wouters, Koen van den Broek, Roy Lichtenstein, Philippe Vandenberg.

4. LUCHT! in de Nederlandse kunst sinds 1850, tot 7 september in De Hallen, Haarlem.

Kolossale wolkenluchten, romantische maannachten, oranjerode zonsondergangen en dubbele regenbogen. Niet chronologisch gerangschikt, maar volgens thema, zodat kunstwerken uit verschillende periodes met elkaar kunnen dialogeren. Hier moet je zijn voor een heerlijke overdosis cloudporn in 150 werken.

5. Paul Noble – NOBSON, tot 21 september in Museum Boymans Van Beuningen, Rotterdam.

Het surrealistische universum van Paul Noble in 23 gigantische potloodtekeningen, voor het eerst samen te zien. Al sinds 1996 werkt Noble aan ‘Nobson Newtown’, zijn imaginaire, labyrintische stad. Ruïne en utopie ineen. Een hedendaagse Hieronymus Bosch. Neem je verrekijker mee als je alles tot in detail wil bespieden.

[wzslider autoplay=”true”]

37_faster-91
Maroesjka Lavigne
03
Josef Hoflehner
Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH
Annelie Vandendael
05
Josef Hoflehner
1948, Huiselijkheid
Roger Raveel
7d6fac47f91e1a9a32136eb06a4f2972
Lucht! – Andreas Schelfhout
paul-noble-nobson-central-1998-99
Paul Noble
Welcome-to-Nobson-detail--001
Paul Noble

 


door