Finalisten Dutch Design Awards 2014 bekend

Zopas werden de finalisten van de Dutch Design Awards 2014 bekendgemaakt. Deze awards bekronen het beste wat Nederland – volgens een schare experts toch – te bieden heeft op het vlak van design. Voor de categorie ‘product design’ zijn dit de vijf uitverkorenen:

Vanmoof Electrified

Dutch Design Awards Vanmoof

Deze elektrische fiets werkt de klassieke wirwar van kabels weg en bekomt zo een strakker design. De motor én de batterij zitten in de naaf van het voorwiel verwerkt, het bedieningspaneel centraal vooraan. Het ding weegt maar 19,5 kilogram en heeft twee automatische versnellingen. Vanaf 2250 euro, en tal van opties als extra verkrijgbaar.

Keystones van Minale Maeda

Dutch Design Awards Keystones

Onlangs nog winnaar van de Grand Prize bij de Biënnale Interieur Object Awards: de Keystones van Minale Maeda. Het idee: thuis printbare 3D-objecten waarmee je eender waar ter wereld zelf tafels, stoelen, kapstokken en andere knappe designstukken samenstelt. Een erg praktisch en makkelijk toepasbaar open souce-model.

Rescue Tip-Board van Spark

Dutch Design Awards Rescue Tip-Board

Knap design lost in de eerste plaats een probleem op, vult een behoefte in. Dat doet dit opblaasbare reddingsvlot met verve. Bij een klassieke boot is het erg moeilijk om een bewusteloze drenkeling aan boord te hijsen. En soms gevaarlijk, voor de gezondheid van de onfortuinlijke zwemmer, of voor de redder. Vanop dit nieuw bedachte vlot gaat dat allemaal veel makkelijker, de achterzijde zakt daartoe het water in.

Dashilair Flagship Store van Sander Wassink

Dutch Design Awards Dashilair

Project in Beijing waarbij van namaakschoenen knappe exemplaren met een ziel worden gemaakt, door ervaren ambachtslui. Zo toont Sander Wassink in het hart van de kopieerindustrie een weg naar producten met een toegevoegde waarde die ver boven het origineel – de kopie dus – uitsteken en inspirerend werken.

 Paper Pathfinder van Marijn van Oosten

Dutch Design Awards Paper Pathfinder

Hoe de weg vinden in het Rijksmuseum, met vele zalen op verschillende verdiepingen? Met dit papieren plan, dat je zonder uitleg makkelijk van een handzame 2D-versie omtovert in een miniatuur 3D-gebouw. Waarin je meteen ziet wat op welke verdieping te bekijken valt. Simpel én uiterst praktisch. Wordt dit dé winnaar? Award-uitreiking op 18 oktober 2014.

Meer info over deze en de andere categorieën en over alle finalisten op de website van de Dutch Design Awards.


door