Dromen van een Antwerpse vintageboulevard

Er broeit een en ander in de Antwerpse woonwereld. Vintagepionier Michael Marcy (60) opende zopas een nieuwe zaak aan de Mechelsesteenweg 84, waar hij vintagemeubelen en accessoires van de jaren dertig tot zeventig te koop aanbiedt, tegen beheerste prijzen. Marcy maakte destijds naam en faam als een van de eerste handelaren in de intussen vermaarde Kloosterstraat. Hij droomt nu luidop van een soort vintageboulevard aan de ietwat ingedommelde en door veel leegstand geteisterde Mechelsesteenweg. Zijn zaak, kortweg Vintage Wooninrichting geheten, is ondergebracht in een voormalige stoffenwinkel, waar een tijdlang ook een sportcentrum was gevestigd. Marcy stripte de muren en legde een structuur bloot die zich prima leent voor het exposeren van meubelen. Hij beschikt over 400 vierkante meter, verspreid over twee verdiepingen. Het aanbod is bijzonder gevarieerd én betaalbaar, met stukken van zowat 100 tot 800 euro. Scandinavische buffetkasten, fiftiestafels, sixties- lampen, mozaïekbijzettafeltjes, wandrekken met een Tomado-tintje, Emmanuellezetels in het weer populaire rotan en pick-ups van Lenco staan er te pronk. “De Mechelsesteenweg blijft een van de mooiste boulevards van Antwerpen en is zeker niet gedoemd om te verdwijnen als winkelstraat. Als de nieuwe generatie de meubels van hun ouders wil kopen, waarom zou ze dat niet doen in de straat van hun ouders? De buurt is ook op zoek naar een nieuw imago”, zo denkt Marcy in de Gazet van Antwerpen.

Breder publiek bedienen

Met zijn winkel wil Marcy af van zijn reputatie dat hij alleen maar dure topstukken van gezochte designers verhandelt. “Niet-kenners begrijpen het niet dat de ene kast slechts 500 euro kost en de andere 5.000 euro omdat die gemaakt is door een internationaal gezochte kunstenaar.” Vanaf zijn 21ste is Marcy al in de weer met het verhandelen van meubelen en designstukken en hij staat bekend om zijn gouden smaak. Musea of verzamelaars uit binnen- en buitenland weten hem te vinden voor meubelen van Renaat Braem, Willy Van der Meeren, topstukken uit de fifties of popartdesign. Hij stelt ze tentoon én te koop in zijn galerij Art Design, waar ze ook regelmatig voor decors en filmsets gebruikt worden. Art Design is een ware fundgrube waar je je ogen uitkijkt. Het is gevestigd in een oude theaterzaal op de hoek van de Sint-Jozefstraat en de Lange Leemstraat, op wandelafstand van zijn nieuwe zaak. Marcy geeft toe dat hij nu uit deze niche wil breken en een breder publiek op het oog heeft.

‘Kloosterstraat wordt onbetaalbaar’

Marcy heeft alleszins ook de indruk dat de hoogdagen van de notoire Kloosterstraat achter de rug zijn, mede door de rush van gretig kijkende maar weinig kopende Nederlandse toeristen. “Ik heb altijd graag in de Kloosterstraat gezeten. Het is er nog fijn, maar het zijn de conceptstores die nu de toon bepalen”, aldus Marcy in de Gazet van Antwerpen. “De huurprijzen zijn voor antiquairs niet meer te betalen. De Mechelsesteenweg lijkt me geknipt als nieuw centrum voor vintage. Met de Antiquairshal en Modest Furniture zijn we al met zijn drieën, maar ik probeer nog collega’s warm te maken.” In ieder geval zijn er stilaan al nieuwe galerijen en ondernemers die hun oog hebben laten vallen op panden aan de Mechelsesteenweg. Er is sinds kort ook de popupstore Gush Gallery, die nog enkele weken vintagemeubelen verkoopt.

MichaelMarcy

Vintage wooninrichting, Mechelsesteenweg 84, donderdag tot zondag van 14 tot 18 uur.

MM


door