ZNOR-journaliste Annelies Vanbelle exposeert

De gemiddelde ZNOR-medewerker heeft blijkbaar meer dan één pijl op zijn of haar boog. De ene is graficus, maar ook begenadigd fotograaf. De andere boekenrecensent, maar ook expofreak en verwoed verzamelaar. En Annelies Vanbelle? Zij is journaliste, schrijfster én kunstenares. Die laatste pet zet ze vanavond op, op de vernissage van een expo in Haarlem, bij Amsterdam. Daar stelt ze samen met Pam Emmerik en Renate de Andrade tentoon in lunchroom/boekhuis STAAL, in het kader van de Stripdagen Haarlem.

Annelies Vanbelle toont er studies, waarbij ze onderzoekt hoe ze fluo kan integreren in een beeld zodat het niet stoort, en in het beste geval zelfs mooier maakt. Fluo op zich is een lelijk gegeven, fluo accenten misschien niet. Ze laveert daarbij op de grens tussen mooi en lelijk, onderzoekt die. Het interesseert haar ook hoe het interageert  met andere kleuren die misschien warmer zijn.

“De inspiratie kwam hoe dan ook – onbewust wel – uit de mode. Daar zag je eerst fluo opduiken, daarna fluo accenten. Ik vind de spanning die daarmee wordt aangebracht in een kledingstuk een interessant gegeven. Zo interessant dat ik ermee aan de slag ging op papier. Iemand die me zeker mee aangestoken heeft is Roos Vandekerckhove. Haar ontwerpen vind ik steevast prachtig en spannend, ook bestaande uit aansluitende kleurvlakken. De titel van de reeks, ‘Äkta Människor’, is gebaseerd op de gelijknamige tv-reeks. Daar onderzoekt men de grens tussen robot en mens: wanneer is een robot haast niet meer te onderscheiden van een echte mens? Ik integreer deze bijna steriele figuren, die echte mensen zouden kunnen zijn, maar misschien ook niet. Schimmen, zo je wil. ‘Äkta Människor’ is eigenlijk een eigenzinnig schimmenspel met een aparte kleurspanning.”

Nog geen idee waar naartoe op deze mooie lentedag? Rij of spoor dan naar Haarlem, u bent er om 17 uur van harte welkom om samen met Annelies Vanbelle de tentoonstelling te openen. Adres: Gedempte Oude Gracht 46, Haarlem. En voor wie er vandaag niet geraakt: nog tot 15 juni.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Äkta Människor Annelies Vanbelle 01 Äkta Människor Annelies Vanbelle 02 Äkta Människor Annelies Vanbelle 03 Äkta Människor Annelies Vanbelle 04 Äkta människor Annelies Vanbelle 05


door