James Joyce

Op pad met de wandelstok van James Joyce

James Joyce-liefhebbers kunnen zich de komende tijd maar beter spoorslags naar Utrecht reppen. Tot 20 juni 2014 is daar in de Universiteitsbibliotheek een bijzondere expositie te bekijken over de wereldberoemde Ierse schrijver van onder meer de verhalenbundel Dubliners en de roman Ulysses. Onder de titel a long the krommerun – een citaat uit Finnegan’s Wake – werpt de overzichtstentoonstelling met biografische en literaire objecten een nieuw licht op de ongrijpbare modernist Joyce (1882-1941).

Het is voor het eerst dat topstukken uit Joyce’ nalatenschap, die in Zürich wordt beheerd, elders te zien zijn. De expositie bevat onder meer zeer waardevolle eerste drukken, handschriften, tekeningen, foto’s en persoonlijke eigendommen van Joyce. Het topstuk is de befaamde wandelstok van Joyce, waarmee hij op talrijke foto’s is vastgelegd. Chronologisch geritmeerd wandel je langs de hoogtepunten uit zijn oeuvre: de wording van de jonge man tot kunstenaar, het vertrek uit Dublin, het schrijven en publiceren van Ulysses. Ook de  controverse en censuur die zijn werk teweegbracht, wordt niet verwaarloosd, net als zijn reizen naar Triëst, Zürich en Parijs. Er is ook speciale aandacht voor Joyce’ bezoek aan Nederland en België in 1927. Verder zijn er curiosa zoals de eerste Nederlandse vertalingen van zijn werk en een mangabewerking van Ulysses. Tastbaar aanwezig zijn verder een potje ‘Plumtree’s potted meat’ en een uniek fotoalbum van de Ulysses-reis die Toon Tellegen maakte in 1966. In juni strijkt in Utrecht ook het gelijknamige prestigieuze James Joyce-congres neer. Utrecht is  de stad waar de Kromme Rijn – waar de titel van de expo op alludeert – naartoe leidt. De inkom is gratis.

Meer info via www.literatuurhuis.nl

James Joyce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

James Joyce


door