Ikea PS 2014: wat is de wereld toch klein

Wat is de wereld toch klein. Een kennis vertelt me over Keiji Ashizawa, een Japanse designer die na de tsunami naar Ishinomaki trok. Om er met zijn ontwerptalent te helpen bij de heropbouw van de stad. Ishinomaki betekent ‘stad aan de zee’, trouwens. Nogal wat designers deden hetzelfde, van het een kwam het ander en hun ontwerpen mondden uit in een nieuw merk. Dat Maison & Objet aandeed, en ondertussen verdeeld wordt in onder andere Londen en Parijs.

Op hetzelfde moment valt een persbericht van Ikea binnen. Over hun nieuwe PS-collectie.  Dat is een serie ontwerpen die zowat elke twee jaar bedacht worden, telkens rond een centraal thema. PS 2014 draait rond klein en flexibel wonen. Rond meubels en voorwerpen die weinig plaats innemen, maar veel gerief kunnen herbergen. En die je makkelijk kan verplaatsen of meenemen. Naast de eigen geselecteerde ontwerpers, werkten ook zestien externe designers mee aan dit project. Van over de hele wereld, want dat is uiteindelijk ook Ikea’s markt. Daarom is het van belang allerlei culturele invloeden te integreren in de collectie.

En jawel, een van de designers van de nieuwste PS-collectie – waarbij PS staat voor Post Scriptum – is Keiji Ashizawa. Die als Japanner sowieso ervaring heeft met wonen in kleinere ruimtes. En die door zijn ervaring in een overspoeld gebied, wel moést stilstaan bij de vraag hoe hij mooie, efficiënte meubels kon creëren voor een haalbare prijs. Geen wonder dat zijn ontwerpen ook in Zweden werden gesmaakt, voor de nieuwe PS 2014. Wat is de wereld toch klein.

De PS 2014-collectie van Ikea ligt in de winkels vanaf 1 april. Hieronder wat beelden van de stukken die ons het meest aanspreken. Maar volg vooral onze smaak niet. Bekijk ze binnenkort op de Ikea-website en oordeel zelf. U zal trouwens niet de eerste zijn met een kritische blik. Ikea heeft zélf de eerste 150 ontwerpen voorgelegd aan vijftien designstudenten uit Kopenhagen. En alleen de 50 stukken die zij relevant vonden voor hun manier van leven, haalden de definitieve collectie.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Ikea PS2014

Ikea PS2014

Designer Kenji Ashizama
Designer Kenji Ashizama

Ikea PS2014

Ikea PS2014

Ikea PS2014

Ikea PS2014

Ikea PS2014

Ikea PS2014

Designer Kenji Ashizama
Designer Kenji Ashizama

Ikea PS2014


door