Kunstintegratie met respect voor de ziel van de stad

Let goed op als je de komende tijd door Ledeberg rijdt/wandelt. Op de hoek van de Langestraat en de Driesstraat heeft architectenbureau URA i.s.m. Stad Gent en sogent een ‘groene sproet’ ingericht. Er is een pleintje, een boom en als kers op de taart de kunstintegratie LL100-3. Tegen een oude, verweerde gevel werd een witte stalen constructie aangebracht, die heden en verleden verbindt, en een ontmoetingsplek moet worden voor de buurt.

Yves Malysse, URA architecten: “We proberen iets toe te voegen aan de publieke ruimte, iets aan te brengen wat toch nog veel vrijheid geeft. We willen niet meteen iets veranderen in de stad, maar een laag (of verschillende lagen) toevoegen, zonder te forceren. De perfecte vondst, de geniale kunst, daar zit de stad niet op te wachten. Daarom gaan we heel respectvol om met wat er al is. We trachten voeling te krijgen met de ‘genius loci’, de ziel van een plek. En die intrinsieke kwaliteit, de eigenheid van een plek, proberen we te benadrukken. Zo hebben we in Ledeberg zeker tien keer rondgewandeld, zonder specifiek doel, alvorens we ons project bedachten. Situationisten, dat zijn we. Onze missie is om mensen op een andere manier te doen kijken naar het dagdagelijkse. Vaak lopen ze te dromen op straat, ver weg in hun gedachten. Als wij dan de trigger kunnen zijn om hen weer aan te denken te zetten, een kronkel in hun hersenen weer te activeren, dan ben ik tevreden. Wij droppen iets in hun vertrouwde omgeving, en zo krijgen ze misschien een andere beleving van hun wandeling naar huis. Het is dus dubbel, want op een bepaalde manier zijn we dus ook erg opdringerig.”

We schreven al eerder over kunstenaar Bart Lodewijks, die ook in Ledeberg aan het werk is. Hij werkt samen met URA architecten aan een volgende kunstintegratie in Ledeberg (ter hoogte van het lage tunneltje in de Frans De Coninckstraat). Ook daar valt binnen enkele maanden dus iets bijzonders te zien.

www.ura.be

ura_llm_cfdujardin_140317_72dpi ura2_edit


door