Ikea Kallax

Ikea’s Expedit verdwijnt. En komt weer terug.

Een van Ikea’s bekendste en meest succesvolle ontwerpen – de Expedit open wandkast – verdwijnt. Dit leidde al tot groot protest bij liefhebbers in onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Snel werden Facebookgroepen opgericht, met daarop foto’s die het nut van de boekenkast moeten bewijzen. Of vinylplatenkast eerder, want voor LP’s was deze kast uitermate geschikt, ze pasten er perfect in. En al waren die kasten licht vanwege de honinggraatstructuur in de wanden, toch konden ze met gemak een hele collectie torsen.

Ondertussen laat Ikea weten dat Expedit wel verdwijnt, maar dat een verbeterde versie in de plaats komt: de Kallax. Die gelijkt sterk op wat we al kennen. Maar de wanden worden een centimeter dunner. En toch zou het rek nu sterker zijn dan vroeger. Het wit wordt ook witter, en er komen wat kleurtjes bij, roze en turkoois bijvoorbeeld. En – juich platenliefhebbers juich – de binnenafmetingen blijven exact dezelfde. De hoeken worden wat afgerond, waardoor de kindjes er nu wél mogen tegenaan lopen of vallen. Veiliger dus. En ook weer een beetje milieuvriendelijker. Want minder materiaal nodig, minder gewicht, en minder transportkosten. Ze letten duidelijk op de kleintjes bij Ikea. Daarmee werd de meubelwinkel uit Älmhult dan ook zo groot.

En de prijzen? Die blijven voor gelijke formaten ook gelijk. De winst steken de Zweden dus in de eigen zak. Maar goed, andere bedrijven verhogen elk jaar de verkoopprijzen, dan nog liever dit soort slimme trucs. Wat we wel jammer vinden: de grootste versie met 5 x 5 vakken verdwijnt helemaal uit het assortiment. Terwijl het met 185 cm x 185 cm een bijzonder praktische wandvuller was. Of een ideale afscheiding tussen twee ruimtes met een andere functie. En o ja, misschien ook wat vervelend: doordat de nieuwe Kallax-kasten 2 centimeter minder breed en hoog zijn, kunt u ze niet combineren met de rekken die u al hebt. Misschien toch gauw nog een ‘oude’ Expedit gaan scoren in de winkel? Kan nog tot eind deze maand, zolang de voorraad strekt.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Ikea Kallax Ikea Kallax Ikea Kallax Ikea Kallax

 

 

 

 


door