Anna Luyten: “Ik ben ook een man”

Aanrader van de immer innemende en scherpzinnige Anna Luyten, in Uitgelezen, deze week in de Gentse Vooruit: De maakbare man, van Maxim Februari. In een vorig leven – nee, in hetzélfde – nog Marjolijn Februari, want geboren als een meisje. Maar zo voelde ze/hij zich nooit. En dus besloot ze/hij ook lichamelijk een man te worden. Daarover gaat het boekje, over dat hele proces. Waarin concrete vragen een antwoord krijgen. Genre ‘Krijg je door de hormonenkuur een adamsappel?’ Maar ook meer essentiële zaken komen aan bod. Hoe groot is het verschil tussen mannen en vrouwen? Of hebben we allemaal wel iets van de twee in ons? En wat is het nut van dat onderscheid? Kunnen we de M-of-V-vraag op allerlei documenten niet beter schrappen? Al die kwesties deden wat met Anna Luyten. “Dit boek heeft me doen nadenken, het heeft in zekere zin mijn leven veranderd. Ik denk nu soms zelfs: maar ik ben ook een man!”

De maakbare man, Maxim Februari, 120 pagina’s, 14,95 euro, uitgegeven bij Prometheus.

De maakbare man, Maxim Februari

 

 


door