Belgen troef in Wenen

Een prestigieus museum als mumok in Wenen inpalmen, dat doet de Gentse Herbert Foundation met zijn indrukwekkende kunstcollectie in een handomdraai. Tot 18 mei kun je daar de tentoonstelling Musée à Vendre pour Cause de Faillite. Herbert Foundation and Mumok in dialogue gaan zien (de enorme affiche met ‘musée à vendre’ is een idee/kunstwerk van Broodthaers zaliger).

De Oostenrijkse kunsthistorica en curator Eva Badura-Triska brengt samen met Annick en Anton Herbert een dialoog tot stand tussen 195 werken en documenten uit de Collectie Herbert en een selectie topstukken uit de verzameling van Mumok. Over de vier verdiepingen van het imposante, prachtige museumgebouw (een zwarte doos van Ortner & Ortner) is een hele resem bekende namen uitgesmeerd: Art & Language, Carl Andre, John Baldessari, Marcel Broodthaers, Daniel Buren, Hanne Darboven, Jan Dibbets, Dan Graham, Donald Judd, On Kawara , Mike Kelley, Martin Kippenberger, Sol LeWitt, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Pino Pascali, Michelangelo Pistoletto, Gerhard Richter, Niele Toroni, Jan Vercruysse, Lawrence Weiner, Franz West, Ian Wilson en Heimo Zobernig.

Wil je nog een reden voor een retourtje Wenen? Wel, in de Kunsthalle Wien vind je nog meer Belgen: aldaar exposeert tot 4 mei het burleske duo Jos De Gruyter & Harald Thys, voornamelijk gekend voor hun videokunst. Hun werk ziet er vrolijk uit, maar heeft vaak een duistere, maatschappijkritische ondertoon.

Maak je het niet tot in Wenen? Niet getreurd: vanaf 4 juli zet de Herbert foundation haar deuren weer open aan de Gentse Coupure, met nieuwe tentoonstellingen, Unconcealment. Genuine Conceptualism en Use Me.

www.kunsthallewien.at

www.herbertfoundation.org

www.mumok.at

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


door