Woesten: debutant schrijft klassieker

Het was Phara de Aguirre die dit boek signaleerde aan de Uitgelezen-redactie. En de gasten van dit fijne literaire programma konden het alleen beamen: een dikke aanrader, die Woesten.

Dat is natuurlijk straf voor een debuut. Debuut van een Vlaming, Kris Van Steenberge. Een onderwijzer uit Lier, die ooit een schrijfcursus volgde bij Eric Vlaminck en – onwaarschijnlijk maar waar – meteen als een grote werd binnengehaald bij uitgeverij Vrijdag.

Woesten is de naam van het West-Vlaamse dorp waarin de roman zich afspeelt, eind 19de, begin 20ste eeuw. Elisabeth, pientere dochter van de smid, trouwt met een jonge dokter uit de betere Brusselse middens, wat diens moeder niet ziet zitten. In het begin gaat het prima. Maar dan bevalt Elisabeth van een tweeling. Het ene kind is een prachtige zoon, Valentijn, het andere een mismaakte jongen, die geen naam krijgt omdat hij snel zal sterven. Maar Nameloos blijft leven, en gesluierd groeit hij op onder de beschermende vleugels van zijn moeder. Vader negeert hem, heeft alleen oog voor Valentijn, grote verwachtingen ook, helaas. Na dik honderd bladzijden is het uit voor Elisabeth. Iemand heeft haar dood op zijn geweten. Het verhaal wordt verder verteld door haar echtgenoot, het mismaakte kind, en Valentijn.

Woesten, Kris Van Steenberge, uitgeverij Vrijdag, 19,95 euro.

Woesten Kris Van Steenberge

 

 

 


door