Schilderijen uit eigen magazijn

Waarom het altijd ver zoeken, terwijl het zo dichtbij te vinden is? Dat moeten ze in het S.M.A.K. gedacht hebben, toen ze het eigen magazijn indoken, op zoek naar eigen schilderijen om een grote tentoonstelling mee te bouwen. Over generaties, stromingen en generaties heen, belicht Painted | ‘Schilderkunst’ uit de collectie hoe kunstenaars omgaan met enkele fundamentele vragen uit de schilderkunst. Het parcours loopt door vijf zalen, van figuratief werk, over abstract, tot recente ontwikkelingen die het pure schilderen overstijgen. Telkens vormt één werk het uitgangspunt, waaraan de andere worden gelinkt. Een greep uit de meer dan 40 namen die u te zien krijgt: Karel Appel, Raoul De Keyser, Bram Bogart, Koen van den Broek, Konrad Lueg, Marcel Broodthaers, Michël Borremans, Francis Bacon, Marthe Wéry en Marlene Dumas.

In datzelfde S.M.A.K. staat  sinds vandaag ook een vitrinekast opgesteld met daarin afdrukken die Dirk Braeckman maakte van originele negatieven van een  onbekende fotograaf uit de Eerste Wereldoorlog. Deze foto’s zijn een hedendaagse interpretatie van de Grote Oorlog, en lijken wel schilderijen. Waardoor ze mooi aansluiten bij de vijf zalen met schilderkunst.

Painted van vandaag 25 januari tot en met 27 april 2014. Anonymus / Dirk Braeckman // schwarzschild loopt tot 1 juni 2014.

Dirk Braeckman_finding_untitled_11_1987 Dirk Braeckman_installatie namen_4_web smak


door