Vrolijk design en hoge hakken

Willen of niet: het is weer de tijd van lijstjes en goede voornemens. En lijstjes met goede voornemens. Daarop staat nu al: de gerenoveerde Kunsthal Rotterdam bezoeken, die op 1 februari feestelijk opent. Dezelfde dag start de expo ‘Marimekko. Design for a happy life‘. Die brengt een overzicht het inderdaad vrolijke design van het Finse merk, van de oprichting in 1951 tot nu. Dat Marimekko indertijd al koos voor bloemige en blije ontwerpen, was geen toeval, in sombere naoorlogse tijden. Het iconische Finse design is wereldwijd verspreid nu, met ook conceptstores in Seoul, Berlijn en New York. Zelfs presidentsvrouwen hullen zich graag in kledij van dit label: Hillary Clinton, Michèle Obama en destijds ook Jackie Kennedy, die met een roze jurk van Marimekko de cover van Sports Illustrated sierde, en het merk meteen wereldberoemd maakte. Die jurk is een van stukken in Rotterdam, trouwens.

Tegelijk opent in dezelfde Kunsthal Rotterdam ‘S.H.O.E.S. Over hoge hakken en echte liefde‘, waarbij de afkorting staat voor ‘Sexy Heels Or Easy Sandals’. Deze tentoonstelling is een bewerking van ‘Her Shoes’ uit 2009, door het Modemuseum Hasselt, waarmee de Rotterdammers nu samenwerken. Ze biedt een overzicht van meer dan 500 schoenen. Van bekende, internationale ontwerpers als Christian Louboutin of Salvatore Ferragamo tot experimentele creaties van hedendaags talent. En van zeer comfortabel tot haast ondraagbaar. Sowieso boeiend om samen te zien, dat overzicht opvallende damesschoenen van 1900 tot nu.

Beide expo’s van 1 februari tot 11 mei 2014 in de vernieuwde Kunsthal Rotterdam.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

02 - Stofontwerp (vlnr) Vihkiruusu, Maalaisruusu, Unikko, Kukka,Maruna,1963_1964 Ontwerpers Maija Isola en Annika Rimala 04 - Stofontwerp Unikko 1964 Ontwerper Maija Isola 13 - Jurk en hoed, Annika Rimala, Piilo 1966 Stofontwerpers Linssi, Kaarina Kellomäki Marimekko 01 SHOES 1497 SHOES e_732 1541 S.H.O.E.S. 1542 S.H.O.E.S.

 

 


door