Stukje Milaan in Brussel

Voor wie het Salone Internationale del Mobile heeft gemist: vanaf zondag loopt in Brussel de tentoonstelling The Toolbox, een licht aangepaste versie van de Belgische designexpo die in april op de meubelbeurs in Milaan te zien was.

toolboxCurator Giovanna Massoni: “Design staat voor research, creativiteit en vernieuwing, maar evengoed voor vakmanschap, technische productiekennis, arbeidskracht en tewerkstelling. De tentoonstelling belicht deze aspecten en stelt nieuwe, recente producten van Belgisch ontwerp en makelij voor. Daarbij komt de vitale band aan bod tussen designers, ateliers, kleine en middelgrote ondernemingen en de industrie. The Toolbox toont aan dat de erfenis van Henry van de Velde (1863 – 1957) nog altijd actueel en allerminst stoffig is. Zijn titel als ‘spirituele vader van het Bauhaus’ klinkt zwaarwichtig en is ruim interpreteerbaar, maar zijn bezielde benadering van de productie en zijn passie voor designobjecten leven meer dan ooit voort in de rol die designers spelen, in de bereidheid om lokale knowhow, vakmanschap en productienetwerken te versterken en in de pogingen om de authenticiteit en transparantie van een product te bevestigen door het productieproces te analyseren. Door de eeuwen heen gaan mensen op zoek naar oorspronkelijkheid. Ook The Toolbox brengt eenvoudige en eerlijke objecten, net zoals Henry van de Velde voor ogen had.”

The Toolbox stelt werk tentoon van Leo Aerts, Marina Bautier, Miel Cardinael & Sven Goemaere, Raphaël Charles, Siegfried De Buck, Maarten De Ceulaer, Nedda El-Asmar, David Huycke, Rembrandt Jordan, Marie Mees & Cathérine Biasino, Antoine Van Loocke, Bram Boo, Eric Chevalier & Anne Masson, Nathalie Dewez, Stefan Schöning, Alain Monnens, Damien Gernay, Kaspar Hamacher, Linde Hermans, Hugo Meert, Xavier Lust, Martine Gyselbrecht, Philippe Allaeys, Fien Muller & Hannes Van Severen, Jean-Francois D’Or, Helena Schepens, Diane Steverlynck, Pieter Stockmans, Widukind Stockmans, Ben Van Orshaegen, Danny Venlet en Sylvain Willenz.

In Design Vlaanderen Galerie, Kanselarijstraat 19 in Brussel, dinsdag- tot zondagnamiddag van 3 november tot en met 12 januari, behalve op feestdagen.

 


door