Kleine vogel vliegt hoog

De debuterende jeugdschrijfster Laïla Koubaa groeide op in het West-Vlaamse Eggewaartskapelle, bracht haar zomervakanties door in Tunesië, leeft nu in Gent en laat haar boek uitgeven door een Vlaamse die woont en werkt in Nieuw-Zeeland. Geen wonder dat dit verse kinderboek een erg universele boodschap brengt, die waar ook ter wereld hout snijdt. Al was de directe inspiratiebron toch de Jasmijnrevolutie in het Tunesië van haar vader, met het protest tegen de dictatuur van Ben Ali, en de zelfverbranding van Mohammed Bouazizi als pijnlijk historisch dieptepunt. Haar verhaal gaat dan ook vooral over hebzucht en machtsmisbruik, en het moedige gevecht ertegen.

Erg leuk aan dit grote en mooi uitgegeven boek is het rijke taalgebruik, met voor kinderen soms onbekende woorden of begrippen. Die er door de korte, sterke vertelling vlot worden ingelepeld. Volwassen lezers genieten ook van de verwijzingen en metaforen die jongeren ontgaan, naar de Jasmijnrevolutie en de Arabische Lente, of naar de blauwe Twittervogels, of die van Maurice Maeterlinck.

Toen we het lazen – en de prachtige illustraties van  Mattias De Leeuw bekeken – moesten we ook aan de situatie in Turkije denken. Zeer actueel en tegelijk tijdloos boek, mooi is dat.

Azizi en de kleine blauwe vogel, Laïla Koubaa en Mattias De Leeuw, Book Island, 32 p., 16,50 euro.

Azizi en de kleine blauwe vogel

 


door