Een zee vol meerminnen

Zeemeerminnen - TeylersBent u in de buurt van Haarlem de komende tijd? Loop dan zeker eens binnen in het Teylers Museum. In de prachtige authentieke museumzalen uit de 18e eeuw is nu de expo ‘Een zee vol meerminnen’ te zien, over dat bedreigende en tegelijk verleidelijke vrouwelijke zeewezen, half vrouw half vis, waar sommigen koppig in blijven geloven. Paul Faber, conservator bij het Tropenmuseum, en Bert Sliggers, conservator bij Teylers Museum, brachten een keur aan schilderijen, affiches, beelden, opgezette dieren, zeemeerminskeletten, sprookjesachtige films en games samen. Zo leer je dat het logo van Starbucks in feite een gestileerde zeemeermin is (ooit al op gelet?) en dat Japanners in vroegere tijden niets liever deden dan apenkopjes op vissenstaarten monteren (wat alhier voor extra bijgeloof zorgde als men zo’n schepsel onder ogen kreeg). Fascinerendste verhaal? Dat van het ‘Groenne Wijf’, een vrouw die ter hoogte van Edam in de Zuiderzee zwom en zich dagenlang in leven hield met voedsel uit het water. Zonder kleren, maar met een vreemde substantie op het lichaam. Toen men haar uit de zee viste, bleek ze niet te kunnen praten, en probeerde ze aldoor terug in het water te komen. Vele ‘geloofwaardige mannen’ hadden haar gezien, en ze bleef eeuwenlang voer voor speculatie. Dat en meer mythisch schoons nog tot 15 september in het Teylers Museum.

Bij deze tentoonstelling hoort ook een rijkelijk geïllustreerd boek: ‘Een zee vol meerminnen‘, Paul Faber en Bert Sliggers, Teylers Museum & Lannoo, 2013.


door