Maarten van Severen

Databank Maarten Van Severen

Sinds gisteren is de databank met het werk van designer Maarten Van Severen (1956-2005) online toegankelijk. Aan dit indrukwekkende overzicht is drie jaar lang gewerkt.  En wie nog meer wil weten dan wat er op de nieuwe site te vinden is, kan zelfs alle archiefdossiers gaan inkijken in De Zwarte Doos, het Gentse stadsarchief.

Er was dus reden tot feesten gisteren in het STAM, waar onder ruime belangstelling hulde werd gebracht aan een man die een indrukwekkende erfenis naliet. Vier mensen met wie hij een nauw contact had, legden boeiende, warme getuigenissen af. Wivina De Meester werkt nog altijd in een gebouw en interieur van zijn hand, Harm Scheltens overtuigde hem te ontwerpen voor Pastoe, architect Xaveer De Geyter werkte met hem samen voor verschillende projecten, en Anna Luyten nam op zijn vraag het allerlaatste interview van hem af.

Ondanks de verschillende  invalshoeken, schetsten ze elk op hun manier het beeld van een perfectionist – maar ook levensgenieter – die door zijn sterke ontwerpen toen al volop koos voor duurzaamheid. Harm Scheltens herinnerde zich nog deze typerende uitspraak: “Het moét goed zijn, want anders is het slecht.”

Bezoek hier het online archief

maarten van severen databank

 

 

 

 


door